Loading..

Ajdova, prosena in ovsena kaša ter ješprenj so odlične ekološke kaše. Enkratne za imunski sistem in za zapolnitev prehranske vrzeli v prehrani.
Kaše pridobivamo z luščenjem zdravih vrst ekoloških žit. Ajda, ki uradno sicer ne spada med žita, je resnično naše lokalno super živilo. Polna kakovostnih beljakovin, kompleksnih ogljikovih hidratov z nizkim glikemičnim indeksom, z velikim deležem prehranskih vlaknin in antioksidantov. Resnično nepogrešljiva v zdravi kulinariki.
Pa ne le ajda, tudi ostale kaše vsebujejo pomembne vlaknine, potrebne minerale in so popolna živila za vse, ki si želijo zdrave prehrane!
A tudi vi radi kuhate s kašami kot mi? Kaše so lahko veliko več kot le jedi na žlico. Za vas smo pripravili zanimive, nekoliko drugačne recepte, ki vključujejo naše odlične ekološke kaše. Odkrijte jih tukaj:

Bio ajdova kaša

V pokrajini ob reki Muri je ajda prisotna več stoletij. V preteklosti je bila pomemben vir dodatnega zaslužka za revno kmečko prebivalstvo, danes pa je ajda zelo razširjena kultura, ki zaseda pomembno mesto na jedilnikih širom sveta. Z luščenjem ajde dobimo ajdovo kašo, ki je vsestransko uporabno živilo, saj je njena priprava hitra in enostavna. Najpogosteje se pripravi kot priloga glavni jedi z dodatki razne zelenjave, odlična pa je tudi za kako krepko juho, za hladno solato in še kaj.


Bio prosena kaša

Prosena kaša je bila v času naših babic in dedkov večkrat na jedilniku. Nato se je v nekem obdobju njena uporaba malo prezrla, v zadnjem času pa se spet redno vključuje v zdrave jedilnike. Gre namreč za zelo zdravo živilo, ki dobro deluje na prebavo, pripomore pa tudi k lepi koži, nohtom in lasem.

skleda s proseno kašo


Bio ovsena kaša

Oluščeni oves oziroma ovsena kaša spada med najbolj hranljive in zdravju prijazne žitarice. Je odlična zamenjava za običajne priloge glavnim jedem, iz nje pa pripravljamo tudi polpete, narastke, hladne solate… Predvsem zelo dobro nadomešča jedi iz riža. Ker je oves mehko žito, kaše ni potrebno namakati čez noč, zadostuje že, da je namočena kako uro ali dve pred kuhanjem.


Bio ješprenj

Ječmen je bil poleg enozrnice in dvozrnice med prvimi žiti, ki jih je človek načrtno gojil. Ječmen raste v ovoju, ki ga ščiti pred raznimi zunanjimi vplivi. Ta ovoj se z luščenjem odstrani in tako dobimo ješprenj. Uporabnost ješprenja je zelo široka, večinoma pa se danes uporablja za pripravo enolončnice, za hladno solato, prilogo ali rižoto. Pred uporabo ga je najbolje čez noč namočiti.



Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pridružite se naši BIO zgodbi in pridobite 10% popust
Bodite prvi informirani o ekološkem kmetovanju, o zdravih receptih iz BIO izdelkov ter o naših akcijah in popustih.
Checkboxes
0
    0
    Vaša košarica
    Košarica je praznaNazaj v trgovino