BIO Žitarice




Žita botanično spadajo v družino trav, kamor pa ne spada ajda, čeprav jo običajno enako poimenujemo. Nekatera žita so ozimna žita in jih sejemo jeseni, saj potrebujejo po setvi in kaljivosti obdobje zmrzali. To so: BIO pira, BIO pšenica, BIO durum pšenica, BIO rž, BIO ječmen, BIO enozrnica in BIO dvozrnica.
V zgodnjih spomladanskih dneh je čas za setev BIO ovsa, nekoliko kasneje, od sredine aprila dalje, pa pride čas še za setev ostalih žit, ki ne potrebujejo tako dolgega obdobja od setve do žetve. To so BIO koruza ter tudi BIO proso in BIO ajda. Ti dve kulturi sejemo tudi poleti, po žetvi.
Nekatera žita rastejo v ovoju, ki tudi po žetvi ostane in taka žita je potrebno oluščiti pred uporabo. Ovoj pa daje žitom dodatno zaščito pred zunanjimi vplivi in zato so ta žita bolj odporna na bolezni in škodljivce. Naša bio žita, ki rastejo v ovoju oz. plevah so pira, enozrnica, dvozrnica, oves in ječmen.
Žita imajo vsestransko uporabnost. V našem mlinu na kamen jih meljemo v sveže moke, zdrobe in otrobe. Žita pa niso primerna le za mletje, ampak iz njih delamo tudi kosmiče, kaše in testenine.