Description
Moka iz enozrnica, ki jo meljemo iz pražita enozrnica, je vsestransko uporabna moka tako za sladke kot za pikantne jedi. Ima lepo zlato rumeno barvo in rahlo oreškasti okus. Moka iz enozrnice je odlična za peko raznega peciva in keksov. Če ji dodamo pšenično polbelo moko, pa je odlična za pripravo vzhajanega testa, iz katerega se speče odličen kruh ali naredi testo za pizze. Enkratno se obnese tudi za pripravo focaccie in drugega slanega peciva.
Skupaj s pirino polbelo moko pa je moka iz enozrnice sestavina našega inovativnega izdelka moka za palačinke, ki je odlična za pripravo palačink in carskega praženca.
Moka iz enozrnice kot taka vsebuje gluten. Ker pa ima specifično sestavo, jo dobro prenašajo tisti, ki so občutljivi na klasično pšenica, a nimajo intolerance na gluten.
Recepte z moko iz enozrnice najdete v naši rubriki Naši recepti:
- Limonin kolač z borovnicami iz enozrnice
- Jagodno čokoladna pita iz enozrnice
- Valentinovi kolački
- Kruh iz enozrnice
- Focaccia z olivami iz enozrnice
- Korenčkovo pecivo
- Sushi rolice
- Palačinke iz enozrnice
Splošno o enozrnici
Enozrnica je najbolj izvirna oblika gojene pšenice. To je prvo žito, ki ga je pračlovek nabiral, ko se je ustalil in nehal seliti. Enozrnica tako spada med pražita in je bila poleg dvozrnice in ječmena dolga tisočletja najpogosteje gojena vrsta žita. Medtem ko pšenica in druge vrste žita oblikujejo štiri pa tudi več zrn po klasnem vretenu, je za enozrnico značilno, da oblikuje le eno do največ dve zrni na vsakem klasnem vretenu. Zato je pri enozrnici veliko manj pridelka, dela pa je več, saj je treba zrnje po žetvi še oluščiti. A zadnja leta se enozrnica ponovno vrača na polja, predvsem v ekološkem kmetovanju. Najbolj razširjena je pridelava enozrnice v Avstriji, Nemčiji in Švici.
Enozrnica se uporablja za mletje v moko, ki je zlato rumene barve in rahlo oreškastega okusa ter za kosmiče. Enozrnico tudi kosmičimo, saj so kosmiči iz enozrnice sestavina našega izdelka 5 Ž kosmiči.