Description
Prosena moka je mleta iz oluščenega prosa oziroma prosene kaše, zato je lepe rumene barve. Običajno se uporablja skupaj s kako drugo moko pri peki kruha, pripravi slaščic, palačink… S proseno moko lahko tudi zgoščujemo različne omake.
Čeprav proso v osnovi ne vsebuje glutena, pa v procesu predelave in mletja lahko pride do vsebnosti sledi glutena.
Namig za pripravo
- Fit proseni piškoti
- Prosen kruh
Splošno o prosu
Proso je eno izmed prvih žit, ki so ga v Evropi pridelovali za prehrano ljudi. Slovani so pripravljali jedi iz prosene kaše predvsem ob posebnih dogodkih kot sta svatba in krst, saj so bile jedi iz prosene kaše simbol obilne rodnosti. Kasneje proso v Evropi ni bilo ravno cenjena kultura – imenovali so ga tudi »kruh revežev« in tako se je pri delava prosa močno zmanjšala. A proso je z razvojem bio dinamičnega in ekološkega načina pridelave ponovno postalo cenjena poljščina.
Uživa se tako neoluščeno proso, ki ga je pred uporabo potrebno zmleti.
Oluščeno proso oziroma prosena kaša pa je odlična za poletne solate, za zakuho, narastek z jabolki in lešniki ali v sadni sladici.