KošaricaArtiklov0

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

O rži

Rž spada kot večina žit v družino trav. Izvor rži je dokaj neznan, je pa rž vsekakor eno mlajših žit. V srednjo Evorpo je rž prišla pred približno 2500 leti pr.n.št. kot mešanica emerja in navadne pšenice. Rimljani so rž opisovali kot manjvredno žito, težko prebavljivo ter za hrano številni rimski vojski neuporabno. Rž je enoletna, dokaj trpežna kultura. Ržena polja so modro-zelene barve in se visoko dvigajo nad drugimi žitaricami. Gojenje rži je bolj zahtevno od navadne pšenice, uspeva pa v manj toplih območjih. Danes se rž goji predvsem v Srednji in Vzhodni Evropi in na severu. Drugod se rž bolj malo goji, tako da je delež tega žita v svetovni pridelavi zelo majhen. Rž se večinoma goji kot krušno zrno in se uporablja za mletje v rženo moko.
Testo iz ržene moke je temnejše, bolj čvrsto in posebne arome. Pekovske lastnosti ržene moke se bistveno razlikujejo od lastnosti pšenične moke.Kruh iz rži je bolj kompakten, ima tudi daljšo obstojnost in se ne pokvari tako hitro kot običajni kruh. Rženi kruh je tudi bolj nasiten od navadnega pšeničnega kruha. Iz 100% Bio ržene moke je kruh težje zamesiti, zato se peki kruha običajno dodaja kaka druga moka. Od naših mok se najpogosteje dodajata Bio pšenična polbela fina moka ali Bio pirina polbela fina moka. Kruh je še vedno temne barve, vendar nekoliko mehkejši. Bio Rž se uporablja tudi za kosmičenje. Naše Bio ržene kosmiče lahko najdete kot samostojni izdelek ali mešane skupaj z ovsenimi, pirinimi in ječmenovimi kosmiči v izdelku Bio 4 žitni kosmiči.