Palačinka iz pečice je naša verzija »Dutch baby pancake«. Priprava je podobna pripravi klasične palačinke, preostalo pa za nas opravi pečica. Bodite potrpežljivi, po kakih 15 minutah peke vas čaka v pečici prijetno presenečenje. Palačinka je slana, mi smo jo tokrat okrasili z gozdnimi sadeži, javorovim sirupom in jogurtom. Idealna bo za še lepše jutro, za popoldansko sladico ali prijeten zaključek dneva.
Sestavine za palačinko:
-
- 3 srednje velika jajca (sobne temperature)
- 160g mleka (sobne temperature)
- 80g BIO pirine bele moke
- ščep soli
- 1 čajna žlička vaniljeve arome
- 45g masla, narezanega na kocke
Sestavine za dodatke:
- sladkor v prahu
- jagodičevje po izboru
- jogurt
- javorjev sirup
Priprava:
1. V pečico vstavite litoželezno ponev (premera približno 26 cm).
2. Pečico segrejte na 220 °C, ponev pa naj se greje skupaj z njo. V kolikor ponve nimate, lahko uporabite pekač (uporabite takšnega, iz katerega masa za palačinke ne bo stekla ven).
3. Medtem v mešalniku (blender ali naprava za smuti) zmešajte jajca, mleko, moko, sol in vaniljo. Mešajte, dokler se vse ne zmeša v enotno zmes.
4. Ko je pečica segreta, iz nje previdno vzemite ponev. V ponev dodajte narezano maslo in jo postavite nazaj v pečico, dokler se maslo popolnoma ne raztopi. Ko je maslo raztopljeno, vzemite ponev iz pečice, vanjo nalijte pripravljeno zmes za palačinko – mase ne mešajte z
maslom, zmes samo vlijte v ponev in postavite nazaj v pečico.
5. Pecite 15-20 minut oz. tako dolgo, da palačinka naraste čez rob ponve in postane puhasta.
6. Pečeno palačinko posujte s sladkorjem v prahu in dodajte jagodičevje, jogurt, javorjev sirup ali dodatke po izboru.
Palačinka čez čas malenkost upade, zato je najbolje, da je postrežete takoj!
Recept je pripravila @ninazorcic