Description
Pšenična črna moka je po tipu mok prva za polnozrnato moko. Je temne barve in nekoliko finejše strukture od polnozrnate. Najbolj se uporablja za peko črnega kruha in drugih pekovskih izdelkov. V kombinaciji z drugimi mokami pa se lahko uporablja tudi za pripravo kakega peciva.
Nekaj receptov s črno pšenično moko
- Obloženi črni kruhki
- Domače tortilje
- Bagelsi
Splošno o pšenici
Pšenica je nastala s križanjem več vrst žit in divje trave. Prvi gojeni vrsti sta bili enozrnica in dvozrnica na področju »rodovitnega polmeseca« pred več kot 10.000 leti pr.n.št. Navadna pšenica prihaja iz časov okrog 6.000 let pr.n.št. in se je kasneje širila v Severno Afriko in južno Sredozemlje. Dolga tisočletja je pridelava navadne pšenice zaostajala za pridelavo enozrnice, dvozrnice in ječmena. Uveljavila se je šele po 11. stoletju zaradi svoje donosnosti in priljubljenosti belega kruha. Pridelava navadne pšenice je danes razširjena po vsem svetu, kjer je le-to zaradi podnebja in rodovitnosti tal mogoče. Če spremljamo obdobje zrelosti od Avstralije do Bližnjega vzhoda, Evrope do Amerike, potem vidimo, da zaradi različnih letnih časov vedno nekje na svetu žanjejo pšenico.
Pšenica se poleg črne moke melje tudi v druge tipe mok pšenično polnozrnato moko, pšenično polbelo moko in pšenično belo moko. Pri mletju pa dobimo tudi pšenični zdrob, ki je odličen za otroški gris ter pšenične otrobe.


























