Description
Ržena polnozrnata moka je mleta iz ekološke rži. Ržena polnozrnata moka se najpogosteje uporablja za peko domačega črnega kruha. Ker se kruh iz ržene moke težje zamesi, priporočamo, da se peki dodaja kaka druga moka, npr. pšenična polbela moka ali pirina polbela moka. Testo iz ržene moke je temnejše in bolj čvrsto. Kruh iz ržene polnozrnate moke je bolj kompakten, nasiten in ima posebno aromo. Kruh ima tudi daljšo obstojnost ter se ne pokvari tako hitro kot običajni kruh.
Splošno o rži
Rž spada, kot večina žit, v družino trav. Izvor rži je dokaj neznan, je pa rž vsekakor eno mlajših žit. V srednjo Evorpo je rž prišla pred približno 2500 leti pr.n.št. kot mešanica emerja in navadne pšenice. Rimljani so rž opisovali kot manjvredno žito, težko prebavljivo ter za hrano številne rimske vojske neuporabno. Rž je enoletna, dokaj trpežna kultura. Ržena polja so modro-zelene barve in se dvigajo visoko nad drugimi žitaricami. Gojenje rži je bolj zahtevno od navadne pšenice. Danes se rž goji predvsem v Srednji in Vzhodni Evropi in na severu, zato je delež tega žita v svetovni pridelavi zelo majhen. Rž se večinoma uporablja za mletje v moko ali za kosmičenje v ržene kosmiče.