Description
Pirine otrobe dobimo z mletje ekološke pire, ki je stara vrsta pšenice. Otrobi so tisti najbolj grobi del zrna, polni odličnih hranilnih vrednosti in zato nepogrešljivi v zdravi prehrani. Uporabljamo jih tako, da jih posipamo po jogurtu, mueslijih, sadni solati… Odlični so tudi kot dodatek pri peki kruha ali peciva.
Recept za pripravo
- Dagnje na buzaro s pirinimi otrobi
Splošno o piri
Pira je prastara vrsta pšenice in jo uvrščamo med t.i. pražita. Najstarejše najdbe pire izvirajo iz Bližnjega vzhoda. V Evropo se je prenesla pred 3.000 pr.n.št., najprej na vzhod, nato še v nemško govoreče predele. Pridelava pire se je v 20. stoletju precej zmanjšala predvsem zaradi manjših pridelkov ter težje pridelave. Pira raste namreč v ovoju, ki sicer predstavlja naravni ščit pred zunanjimi vplivi, vendar je potrebno žito pred uporabo oluščiti. V sodobnejši prehrani je pira ponovno pridobila na veljavi, največ pire pa se pridela ekološko. Že Hildegard von Bingen je piro uvrščala med varovalna in dietna živila.
Pira je eno najbolj koristnih in uporabnih žit. Poleg tega, da se melje v otrobe, piro meljemo tudi v moke različnih tipov pirina polnozrnato moko, pirino polbelo moko in pirino belo moko.
Pri mletju dobimo tudi pirin zdrob. Piro tudi kosmičimo v pirine kosmiče. Oluščena in rahlo obrušena pira – pirina kaša – pa je odlična kot priloga.