Description
Oves ima zelo pomembno vlogo v sodobni kulinariki, še posebej ekološko pridelan oves. Mi mu pravimo kar naše super živilo. Njegova uporabnost je tako zelo raznolika. Vsi poznajo ovsene kosmiče, ki so stalnica zdravega zajtrka. Le redki pa poznajo uporabnost ovsenih otrobov, ki jih dobimo z mletjem ekološkega ovsa.
Otrobi so iz najbolj zdravega dela ovsa – zunanje plasti in tako bogati z vlakninami, minerali in vitamini. Te odlične aktivne sestavine poskrbijo, da so ovseni otrobi zelo koristni za zdravje. Pomagajo npr. nadzorovati krvni sladkor, zdravo delovanje črevesja ter znižujejo krvni tlak in holesterol. Ovseni otrobi imajo manj kalorij, so pravi gorilnik maščob in zaviralec apetita, zato so odlični v uravnoteženi prehrani.
Oves je v osnovi žito brez glutena, pa vseeno vsebuje avenin – t.j. beljakovino, podobno glutenu. Raziskave so pokazale, da večina ljudi občutljivih na gluten brez težav prenaša oves, nekateri pa vseeno reagirajo na njega.
Da bi bil oves primeren za ljudi s celiakijo, pa bi morala biti celotna veriga od pridelave ovsa do predelave v izdelke popolnoma ločena od ostalih žit z glutenom, kar pa pri nas ne moremo zagotavljati. Zato naš oves in izdelki iz ovsa lahko vsebujejo sledi glutena.
Njihova uporabnost je res vsestranska: tako bodo odlični kot dodatek zdravemu zajtrku, za pripravo domače granole, kot dodatek sadni solati ali jogurtu, uživaš jih lahko skupaj s svežim ali suhim sadjem, dodajaš pa jih lahko tudi pripravi palačink, peki kruha in raznega peciva.
.
Namig za pripravo
- Ovseni polpeti
- Presne kroglice
- Jogurtovo pecivo za Veliko noč
- Kosmiči za zdrav zajtrk
Splošno o ovsu
Oves, ki ga gojimo danes, se je razvil iz samoniklega gluhega ovsa, ki izvira iz Jugovzhodne Azije. Tam je rasel kot divji plevel med piro. S širitvijo pire proti severu se je širil tudi divji oves, iz katerega je nato človek z odbiranjem ustvaril navadni oves. Arheološki ostanki pričajo, da so ljudstva na območju današnje Nemčije in Švice oves gojila že med letoma 1700 in 1500 pr. n. št. Kasneje so z gojenjem pričeli tudi antični Grki in Rimljani. Oves ima danes pomembno mesto pri pripravi zdrave prehrane. Raste v ovoju, ki mu nudi dodatno zaščito pred škodljivci in zunanjimi vplivi.
Uporabnost ovsa je zelo raznolika. Neoluščeni oves se uporablja za pripravo zdravilnega napitka, predvsem ovsene limone. Ovsena kaša je odlična za pripravo raznih prilog, polpetov, narastkov, hladnih solat, predvsem pa zelo dobro nadomešča jedi iz riža. Poleg njene kulinarične uporabe se ovsena kaša tudi melje v ovseno moko in otrobe. Še največ ovsa pa se uporablja za kosmičenje v klasične ovsene kosmiče ali drobne ovsene kosmiče.