Description
Pira je stara vrsta pšenice, ki spada med najboljša žita – t.i. pražita. Ima odlične hranilne vrednosti, zato je pira eno najbolj koristnih in v zdravi prehrani nepogrešljivih žit.
Uporabnost pire je namreč izjemna. Piro tako meljemo v moke različnih tipov: pirino polnozrnato moko, pirino polbelo moko in pirino belo moko.
Pri mletju dobimo še pirin zdrob in pirine otrobe. Piro tudi kosmičimo v pirine kosmiče. Oluščena in rahlo obrušena pira – pirina kaša – pa je odlična kot priloga.
Nekaj receptov s piro
- Pira z rdečim zeljem
- Burger s polpeti iz pire
- Pirina hladna solata
Splošno o piri
Pira je prastara vrsta pšenice in jo uvrščamo med t.i. pražita. Najstarejše najdbe pire izvirajo iz Bližnjega vzhoda. V Evropo se je prenesla pred 3.000 pr.n.št., najprej na vzhod, nato še v nemško govoreče predele. Pridelava pire se je v 20. stoletju precej zmanjšala predvsem zaradi manjših pridelkov ter težje pridelave. Pira raste namreč v ovoju, ki sicer predstavlja naravni ščit pred zunanjimi vplivi, vendar je potrebno žito pred uporabo oluščiti. V sodobnejši prehrani je pira ponovno pridobila na veljavi, največ pire pa se pridela ekološko. Že Hildegard von Bingen je piro uvrščala med varovalna in dietna živila.