Description
Enozrnica kosmiči so kosmičeni iz ekološkega pražita enozrnica. Vsekakor jih uvrščamo med super hrano, saj gre za polnovredno živilo, ki je polno koristnih hranljivih snovi. Kosmiči iz enozrnice imajo prijeten okus in čudovito rumeno barvo – kot drobni cekinčki. So lahko prebavljivi in zelo nežni, zato ne potrebujejo dolgega namakanja v mleku ali jogurtu. Njihova posebnost je v tem, da nas nasitijo za dalj časa.
Enozrnica kosmiči so nepogrešljivi za zdrav začetek dneva. Možnosti za pripravo jutranje kašice je ogromno: z mlekom, jogurtom ali kefirjem. Obogatimo jih lahko z granolo, suhim ali svežim sadjem, oreščki, semeni, medom… Uporabnost enozrnica kosmičev pa je več kot le jutranja kašica. Lahko jih dodajamo tudi pekovskim izdelkom, palačinkam, piškotom … ali pa iz njih pripravimo okusno domačo granolo.
Enozrnica je najstarejše žito na svetu — točno takšna, kot je rasla pred več kot 10.000 leti pred našim štetjem, uspeva danes tudi na naših njivah.
Zaradi svoje preproste genske zasnove – vsebuje le 14 kromosomov – je lažje prebavljiva in vsebuje več beljakovin kot klasična pšenica. Čeprav je pridelek izredno majhen, nas to ne odvrne od pridelave tega čudovitega pražita. Enozrnica na klasu vretenu razvije le dve vrsti zrn, ki rastejo v ovoju – ta zrna ščiti pred zunanjimi vplivi. Preden lahko enozrnico uporabimo, jo moramo oluščiti. Šele nato je primerna za mletje v moko, ki je pri naših kupcih ena najbolj priljubljenih, ali pa za valjanje v kosmiče.
Nekaj receptov s kosmiči iz enozrnice
- Zdrav zajtrk s kosmiči
- Kruh s kosmiči
- Drobljenec s kosmiči
- Vaflji iz kosmičev
- Polpeti s kosmiči
- Presne kroglice
- Domača granola
Splošno o enozrnici
Enozrnica je najstarejše žito na svetu — točno takšna, kot je rasla pred več kot 10.000 leti pred našim štetjem, uspeva danes tudi na naših njivah. Zaradi svoje preproste genske zasnove – vsebuje le 14 kromosomov – je lažje prebavljiva in vsebuje več beljakovin kot klasična pšenica. Čeprav je pridelek izredno majhen, nas to ne odvrne od pridelave tega čudovitega pražita. Enozrnica na klasu vretenu razvije le dve vrsti zrn, ki rastejo v ovoju – ta zrna ščiti pred zunanjimi vplivi. Preden lahko enozrnico uporabimo, jo moramo oluščiti. Šele nato je primerna za mletje v moko, ki je pri naših kupcih ena najbolj priljubljenih, ali pa za valjanje v kosmiče.
Uporabnost enozrnice je zelo raznolika. V našem mlinu na kamen meljemo BIO moko iz enozrnice, ki je rahlo oreškastega okusa in zlato rumene barve. Iz nje lahko pripravljamo tako sladke kot pikantne jedi. Najboljša je za palačinke, carski praženec ter razno pecivo.

























