Description
Pirine kosmiče pridobivamo s kosmičenjem iz ekološke pire, ki je stara vrsta pšenice. So nepogrešljiva sestavina vsakega zdravega jutranjega obroka. Odlični so samostojni ali v kombinaciji z drugimi kosmiči. Obogatijo se lahko s suhim ali svežim sadjem, semeni, oreščki, medom… Z njimi lahko zgostimo jedi, pripravimo energijske ploščice, presne kroglice ali domačo granolo.
Nekaj receptov s pirinimi kosmiči
- Presne kroglice
- Domača granola
- Zajtrk v kozarčku
Splošno o piri
Pira je prastara vrsta pšenice in jo uvrščamo med t.i. pražita. Najstarejše najdbe pire izvirajo iz Bližnjega vzhoda. V Evropo se je prenesla pred 3.000 pr.n.št., najprej na vzhod, nato še v nemško govoreče predele. Pridelava pire se je v 20. stoletju precej zmanjšala predvsem zaradi manjših pridelkov ter težje pridelave. Pira raste namreč v ovoju, ki sicer predstavlja naravni ščit pred zunanjimi vplivi, vendar je potrebno žito pred uporabo oluščiti. V sodobnejši prehrani je pira ponovno pridobila na veljavi, največ pire pa se pridela ekološko. Že Hildegard von Bingen je piro uvrščala med varovalna in dietna živila, češ da blagodejno vpliva na prebavo ter pomaga tudi pri drugih boleznih.
Pira je eno najbolj koristnih in uporabnih žit. Poleg tega, da se pira kosmiči, piro meljemo tudi v različne tipe mok pirino polnozrnato moko, pirino polbelo moko in pirino belo moko.
Pri mletju dobimo tudi pirin zdrob in pirine otrobe. Oluščena in rahlo obrušena pira – pirina kaša – pa je odlična kot priloga.