Description
Drobni ovseni kosmiči so kosmičeni iz ekološkega ovsa. V postopku kosmičenja jih dobimo iz klasičnih ovsenih kosmičev, katere nasekljamo v manjšo obliko, zato je njihova priprava hitrejša od klasičnih ovsenih kosmičev.
Ovsene drobne kosmiče vsekakor uvrščamo med super hrano, saj gre za polnovredno živilo, ki je polno koristnih hranljivih snovi. Njihova posebnost je v tem, da nas nasitijo za dalj časa, še posebej zaradi beta-glukana, ki znižuje raven sladkorja in holesterola v krvi, preprečuje občutek lakote in spodbuja rast dobrih črevesnih bakterij.
Nepogrešljivi so za zdrav začetek dneva. Možnosti za pripravo jutranje ovsene kašice je ogromno: z mlekom, jogurtom ali kefirjem. Obogatimo jih lahko z granolo, suhim ali svežim sadjem, oreščki, semeni, medom… Uporabnost drobnih ovsenih kosmičev pa je zaradi njihove strukture veliko več kot le za jutranjo kašico. Odlični so za pripravo domače granole, polpetov, energijskih ploščic, drobljenca, vafljev ali kot dodatek pri peki kruha in peciva.
Oves je v osnovi žito brez glutena, pa vseeno vsebuje avenin – t.j. beljakovino, podobno glutenu. Raziskave so pokazale, da večina ljudi občutljivih na gluten brez težav prenaša oves, nekateri pa vseeno reagirajo na njega.
Da bi bil oves primeren za ljudi s celiakijo, pa bi morala biti celotna veriga od pridelave ovsa do predelave v izdelke popolnoma ločena od ostalih žit z glutenom, kar pa pri nas ne moremo zagotavljati. Zato naš oves in izdelki iz ovsa lahko vsebujejo sledi glutena.
Nekaj receptov z drobnimi ovsenimi kosmiči
- Pomarančno čokoladna ovsena kašica
- Drobljenec s kosmiči
- Vaflji iz kosmičev
- Bučkina ovsena kaša
- Keksi z ovsenimi kosmiči in čokolado
- Bučni piškoti z ovsenimi kosmiči
- Torta iz ovsenih kosmičev
- Ovseni kozarček s sadjem
- Presne kroglice
- Domača granola
- Hrustljava granola z banano
- Kokosova fit ovsena kaša
Splošno o ovsu
Oves, ki ga gojimo danes, se je razvil iz samoniklega gluhega ovsa, ki izvira iz Jugovzhodne Azije. Tam je rasel kot divji plevel med piro. S širitvijo pire proti severu se je širil tudi divji oves, iz katerega je nato človek z odbiranjem ustvaril navadni oves. Arheološki ostanki pričajo, da so ljudstva na območju današnje Nemčije in Švice oves gojila že med letoma 1700 in 1500 pr. n. št. Kasneje so z gojenjem pričeli tudi antični Grki in Rimljani. Oves ima danes pomembno mesto pri pripravi zdrave prehrane. Raste v ovoju, ki mu nudi dodatno zaščito pred škodljivci in zunanjimi vplivi.
Uporabnost ovsa je zelo raznolika. Neoluščeni oves se uporablja za pripravo zdravilnega napitka, predvsem ovsene limone. Ovsena kaša je odlična za pripravo raznih prilog, polpetov, narastkov, hladnih solat, predvsem pa zelo dobro nadomešča jedi iz riža. Poleg njene kulinarične uporabe se ovsena kaša tudi melje v ovseno moko in ovsene otrobe. Največ ovsa pa se kosmiči. Poleg drobnih ovsenih kosmičev kosmičimo oves tudi v klasične ovsene kosmiče.