Description
Ajdovi jušni rezanci, ki so sušene testenine brez jajc. Najpogosteje se uporabljajo kot zakuha za krepko mesno ali zelenjavno juho, odlični pa so tudi za pripravo azijskih jedi: juh ali hladnih solat.
Čas kuhanja 3 minute.
Namig za pripravo
- Juha z ajdovimi rezanci
Splošno o ajdi
Ajdo nekako uvrščamo med žita, čeprav botanično ne spada med trave, kamor spada večina ostalih žit. V pokrajini ob reki Muri je ajda prisotna več stoletij, v narečju ji pravijo »hajdina«, kar izhaja iz staronemškega poimenovanja za ajdo-Heide. V preteklosti je bila ajda pomemben vir dodatnega zaslužka za revno kmečko prebivalstvo, saj naj bi bila oproščena dajatve desetine. Danes je ajda zelo razširjena kultura, ki zaseda pomembno mesto na jedilnikih širom sveta.
Ajdo uporabljamo za mletje v ajdovo moko, najbolj pa za luščenje v ajdovo kašo, ki je priljubljena priloga glavnim jedem. Iz ajdove moke delamo poleg ajdovih jušnih rezancev tudi ajdove široke rezance.