Description
Peresnike iz durum pÅ¡enice lahko uporabite kot samostojno jed, prilogo ali v hladni solati. OdliÄni so za pripravo z vaÅ¡o najljubÅ¡o omako ali pestom ter gratinirani z mozzarello ali permazanom.
Peresniki so sušene testenine iz ekološke durum pšenice in ne vsebujejo jajc. Durum pšenica je najboljša surovina za izdelavo testenin.
Äas kuhanja 6 minut.
Nekaj receptov z durum peresniki
- Peresniki z avokadom in Å¡pinaÄo
- Peresniki z mesnimi kroglicami
- Peresniki s kremno omako iz indijskih oreÅ¡Äkov
Splošno o durum pšenici
Trda pÅ¡enica, durum pÅ¡enica ali samo durum – je veÄ imen, s katerimi imenujemo to vrsto pÅ¡enice. Durum pÅ¡enica naj bi se razvila iz dvozrnice. Je ÅŸito, ki ima rado toploto, a ne potrebuje veliko vlage, zato dobro uspeva na BliÅŸnjem vzhodu ter v Sredozemlju. V Evropi so med najveÄjimi pridelovalkami durum pÅ¡enice Italija, Francija in Å panija, goji pa se tudi v Avstriji in NemÄiji. Durum pÅ¡enica je rumenkaste barve in ima odliÄne kuharske karakteristike. Najpogosteje se durum pÅ¡enica melje v durum moko in zdrob. Poleg durum peresnikov so odliÄne Å¡e druge durum testenine: durum polÅŸke in durum Å¡pagete.