Ohrovtova juha je naša favoritinja med juhami. Narejena je po starem receptu, kot so jo kuhale naše babice.
In če določena hrana spodbuja občutke in spomine iz preteklosti, potem je priprava te juhe sigurno ena med njimi. Juha je polna vitaminov in zdravih hranljivih snovi, pa še priprava je enostavna.
Tako je okusno kosilo brez kompliciranja hitro na mizi.
Sestavine:
- 150 g BIO pirinega rižka
- 1/2 glave ohrovta (ali 1 manjša glava)
- 2 veliki čebuli
- 4 stroki česna ali česen v prahu
- 2 krompirja
- 2 korenčka
- 2 l zelenjavne jušne osnove
- 1 dl suhega belega vina
- svež peteršilj
- 1 žlica BIO sončničnega olja
Začimbe:
Priprava:
Zelenjavo operite pod tekočo vodo, jo očistite in narežite. Najprej olupite in sesekljajte čebulo ter česen. Nato narežite krompir na centimetrske koščke in korenček na kolobarje: Ohrovtu najprej izrežite kocen in ga narežite na trakove.
Pirin rižek sperite pod tekočo vodo, lahko pa ga namočite čez noč. V velikem loncu segrejte žlico sončničnega olja in na njem prepražite čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodajte še narezan ohrovt, korenje in pirin rižek. Vse skupaj na hitro prepražite, nato pa zalijte z vinom.
Pokuhajte nekaj minut, da alkohol izpari, nato pa vse skupaj zalijte z jušno osnovo. Začinite z začimbami.
Ko juha zavre, temperaturo znižajte, lonec pokrijte in kuhajte 20 minut. Nato dodajte še narezan krompir in nasekljan peteršilj. Kuhajte nadaljnjih 20 minut in po potrebi zalijte z dodatno tekočino.
Pripravljeno juho nadevajte v globoke krožnike in servirajte s svežim peteršiljem.