Jutranja kašica z ovsenimi kosmiči in pirinim zdrobom
Ovseni kosmiči so eno najbolj zdravih živil in uživanje jutranje kašice je zagotovo eden najboljših načinov za začetek dneva. Resnično je ovsena kašica oziroma porridge nepogrešljiva v zdravi prehrani.
Včasih pa si je ovseno kašico dobro malo popestriti. Mi smo v tem receptu nekoliko zmanjšali količino kosmičev in jih nadomestili z odličnim ekološkim pirinim zdrobom. Priprava takšnega zajtrka je enostavna, lahko se pripravi tudi zvečer.
Kaša je prijetno nasitna, daje nam moč in energijo, vsebuje pa tudi veliko vlaknin, vitaminov, mineralov in drugih dragocenih sestavin, ki blagodejno vplivajo na zdravje in telo.
Dodatek zdroba da kaši drugačno konsistenco in poseben, rahlo sladkasti okus. Tako pripravljena kašica lahko postave vaša stalnica, saj jo lahko dnevno spreminjate z raznimi dodatki kot so sveže ali suho sadje, kokos, sezam, oreščki, semena…
V hladnih dneh, ko so na pohodu razni prehladi, pa sta v kašici dobrodošla še kurkuma in ingver za povečanje odpornosti.
Sestavine za 2 osebi:
- 35g BIO ovsenih kosmičev ali BIO drobnih ovsenih kosmičev
- 35g BIO pirinega zdroba
- 500 ml mleka
- 1/4 čajne žličke cimeta
- ščep soli
- 1/2 čajne žličke sveže naribanega ingverja
- 1 čajna žlička medu
Dodatki:
Priprava:
1. V kozico nalijte mleko in dodajte ščep soli.
2. Mleko zavrite.
3. Zakuhajte kosmiče in zdrob. Zmanjšajte temperaturo in ves čas mešajte z žlico ali metlico.
4. Na majhnem ognju kuhajte kaki 2-3 minute, dokler se kašica ne zgosti.
NAMIG: drobni ovseni kosmiči bodo prej kuhani, klasične ovsene kosmiče pa lahko zmljete v kavnem mlinčku.
5. Ko je kašica kuhana, jo odstavite z ognja. Dodajte cimet, naribani ingver ter chia semena.
6. Kašico dobro premešajte, nadevajte v posodice in ohladite.
7. Obložite z rezinami banane, s sesekljanimi orehi ter prelijte z medom.
NAMIG:
V kolikor imate radi, da je kašica res zelo gosta, povečajte količino zdroba ali kosmičev za kakih 10 g.
Vaša kašica je lahko vsak dan drugačna. Dodajte kako suho sadje (datlje, rozine, marelice, fige), zamenjajte med z javorovim sirupom, dodate kokos, sezam… Uporabite lahko še kako sveže sadje po okusu, odlične so npr. borovnice in maline. Ingverju lahko dodate ali ga zamenjate za ščep krepilne, zdravju prijazne kurkume.
Recept @vila_natura