Če še ne poznate parfaita, je čas, da ga spoznate! Gre za hitro in enostavno pripravljeno jed, ki bo odlična tako za zajtrk kot za malico ali prigrizek. Kombinacij za pripravo je ogromno, naša je tokrat z domačo granolo. Pripravili smo jo tako na hitro, kar iz ponve v manj kot 5 minutah. Granola je lepo hrustljava in strašno okusna. Skupaj z jogurtom, javorovim sirupom, arašidovim maslom in karamelizirano banano je nastal ta omamni parfait za nekoliko drugačen začetek dneva.
-
Domača granola:
- 100g BIO ovsenih kosmičev ali BIO drobnih ovsenih kosmičev
- 1 jedilna žlica kokosovega ali rastlinskega olja
- 50g neslanih arašidov ali drugih oreščkov po izbiri
- 20g mandljev v lističih
- 50g agavinega sirupa ali medu
- 1/4 čajne žličke cimeta
- 1 zvrhana jedilna žlica naravnega arašidovega masla
- Parfait:
- 300-400ml tekočega jogurta
- 1 banana
- 6 jedilnih žlic naravnega arašidovega masla
Priprava:
1. Na manjši ponvi na nizkem ognju segrejte olje. Dodajte ovsene kosmiče, arašide in mandlje v lističih ter ob stalnem mešanju kuhajte tako dolgo, da kosmiči in oreščki porjavijo. Kosmiči so končani, ko so porjaveli in so hrustljavi. Odstavite in prestavite v posodo.
2. V isto ponev dodajte agava sirup, cimet in arašidovo maslo. Vse skupaj segrevajte na nizkem ognju in dobro premešajte. Kuhajte tako dolgo, da se zmes malo zgosti in poveže v enotno zmes.
3. Nato v ponev k mokrim sestavinam dodajte mešanico kosmičev in oreščkov in dobro premešajte. Ob stalnem mešanju kuhajte še nekje 1 minuto in odstavite. Prestavite v večjo posodo in pustite, da se rahlo ohladi.
4. Banano razrežite na kolobarje in popecite na malo olja – lahko kar na isti ponvi. Na vsaki strani pecite tako dolgo, da porjavi in se karamelizira, nato pa obrnite in popecite še drugo stran.
5. Sestavite parfait: na dno skodelice ali manjšega kozarca nadevajte domačo granolo. Čez prelijte približno 50ml jogurta in dodajte jedilno žlico arašidovega masla. Postopek ponovite še enkrat, na vrh pa posujte še nekaj granole in dodajte karamelizirano banano.
Recept je za nas pripravila @ninazorcic