Tale cheesecake dokazuje, da se z zdrobi da pričarati veliko več kot le klasični gris ali polento. Grise smo že dodajali moki pri peki jogurtovih rezin, današnji cheesecake pa smo pripravili s polento. Rezultat je sladica prijetnega okusa, v kateri pa se niti tako zelo ne čuti koruze, saj je sladica prijetne nežne teksture. Pokuhane borovnice pa še super poživijo sladki okus cheesecake ter lepo zaokrožijo zanimive okuse.
Namesto borovnic bi lahko uporabili tudi kako drugo sadje – npr. maline, pokuhana jabolka ali hruške za bolj jesensko verzijo, slive, jagode…
Sestavine za polento: Čas priprave: 90 minut brez ohlajanja Velikost pekača: Ø 26 cm
Potrebujete še:
Za dekoracijo:
Količina: 12 - 14 kosov
Priprava:
1. Pekač namastite z oljem ter obložite s peki papirjem. Pečico segrejte na 190 stopinj.
2. Lotite se priprave polente : mleko, sladko smetano, vodo, maslo in sol zavrite. Ko zavre, z metlico počasi vmešajte polento, da se ne naredijo grudice, ter ponovno zavrite. Pokrijte in na nizkem ognju počasi kuhajte 15 minut.
3. V skledi združite jajca, sladkor, vaniljev sladkor ter limončelo ter stepajte 15 minut, da masa pobeli in naraste.
4. Polento predenite v večjo posodo in vanjo vmešajte rikoto. Nato postopoma dodajajte jajčno mešanico. Medtem konstantno mešajte, saj je polenta še vroča in lahko jajca zakrknejo.
5. Maso vlijte v pekač ter pecite 40-45 minut do zlate barve – sredina tortice se mora po peki še rahlo premikati. Popolnoma ohladite.
6. Borovnice, med, limonin sok in vodo počasi kuhajte 20 minut. Puding zmešajte z malce vode ter ga vlijte na borovnice. Premešajte in malce pokuhajte, da se masa zgosti. Ohladite.
7. Po sredini razporedimo pokuhane borovnice. Sladko smetano stepite ter z njo okrasite ohlajeno torto. Postrezite.
8. V hladilniku v zaprti posodi zdrži do 4 dni.
To čudovito sladico je za nas pripravila @lasanja