Description
Koruzni zdrob iz ekološke koruze trdinke je mlet na tradicionalni način in je zato najboljši za pripravo polente. Za pripravo je potrebno neko več časa, okus kuhane polente je zato toliko slastnejši.
Navodila za kuhanje:
- čas kuhanja: 25 – 35 minut
- razmerje zdrob-voda: 1:3
- pogosto mešanje
Koruzni zdrob pa ni odličen le za pripravo polente, pač pa tudi za zgoščevanje juh ali kot dodatek peki peciva.
Čeprav koruza v osnovi ne vsebuje glutena, pa v procesu predelave in mletja lahko pride do vsebnosti sledi glutena.
Nekaj receptov s koruznim zdrobom
- Zapečena polenta s parmezanom in češnjevimi paradižniki
- Pizza iz koruznega zdroba
- Polenta z mesnimi kroglicami
- Cheesecake iz koruznega zdroba
- Polenta z mozzarello in paradižnikom
- Polenta s parmezanom in šparglji
Splošno o koruzi
Dom tega najbolj razširjenega žita na svetu leži v deželi Majev in Aztekov. Arheologi so v Mehiki našli sledi rastline, zelo podobne današnji koruzi, ki segajo v leto 3.000 pr.n.št. Koruza je v Evropo prišla šele okoli leta 1520 kot kulinarični spominek španskih osvajalcev. Šele veliko kasneje je postala pomemben del v pridelavi in prehrani Evropejcev. Z dobrim razlogom je koruza stoletja veljala za pomembno živilo po vsem svetu, saj gre za izjemno živilo. Koruzno zrno se po obliki in barvi precej razlikuje od ostalih žit. Koruza kot taka se razlikuje tudi po zgradbi zrna: naša koruza je koruza trdinka, ki je najboljša za mletje v zdrob in koruzno moko.