Lahko bi rekli, da so mafini našli pot v vsak dom. Tudi v naš. Kako ne bi, če pa je priprava dokaj enostavna in hitra.
Z različnimi sestavinami si jih lahko vsak približa svojemu okusu.
Mi radi dodajamo polnozrnato moko – včasih pšenično, drugič spet pirino, saj so mafini s polnozrnato moko bolj polnega okusa.
Ta recept za polnozrnate mafine vključuje sadje in sicer sočne borovnice, piko na I pa jim da hrustljavi posip.
-
Sestavine za biskvit:
- 155g BIO polnozrnate pšenične moke
- 40g BIO pšenične bele moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1/4 čajne žličke sode bikarbone
- 1/4 čajne žličke soli
- 60g sladkorja
- 1 jajce
- mleka + 1/2 čajne žličke kisa
- 55g rastlinskega olja
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
- 70g borovnic + 1 jedilna žlica moke
- 50g bio BIO pšenične bele moke
- 20g sladkorja
- 10g rjavega sladkorja
- ščep naribane limonine lupine
- 30g masla (stopljeno in ohlajeno)
- 70g borovnic
- 1 jedilna žlica sladkorja
- 1 jedilna žlica soka iztisnjene limone
Sestavine za sladkorni posip:
Sestavine za borovničev preliv:
Količina: 6 puhastih mufinov
Čas priprave: 30 minut (brez ohlajanja)
Velikost pekača: pekač za mufine
Priprava:
1. Vse suhe sestavine za sladkorni posip zmešajte, dodajte stopljeno maslo in premešajte, da nastane peskasta zmes v velikosti majhnih grahkov.
2. Borovnice in sladkor segrejte na srednjem ognju, da se borovnice zmehčajo in spustijo nekaj tekočine. Na koncu jih z vilicami malo zmečkajte, dodajte limonin sok in premešajte.
3. Pečico segrejte na 220 °C.
4. Za biskvit v skledi zmešajte mleko in kis ter pustite stati 5 minut.
5. V posodi zmešajte moko, sol, pecilni in sodo.
6. V ločeni posodi zmešajte sladkor, jajca, olje, vaniljo in mešanico mleka s kisom.
7. Mokre sestavine dodajte k suhim in premešajte samo toliko, da se vse poveže. Dodajte borovnice, katere ste predhodno v skodelici prekrili z 1 jedilno žlico moke in premešajte.
8. Zmes razporedite v pekač za mafine, obložen s peki papirjem. Na vrh vsakega mafina nadevajte eno zvrhano čajno žličko borovničevega preliva, na koncu pa še posujte sladkorni posip.
9. Pecite 12 minut, nato znižajte temperaturo na 190 °C in pecite še 3-5 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.
10. Pustite v pekaču tako dolgo, da se mufini ohladijo.
Te sočne mufine je za nas pripravila @ninazorcic