16. oktober – Svetovni dan kruha. Mi smo ga praznovali s pirinimi štručkami, ki nam jih je pripravila masterchefinja Nastja in si pripravili sendvič za malico.
Nastjin recept za pirine bombetke::
- 300g BIO pirine polbele (fine) moke
- 200g BIO pšenične bele moke
- 20g kvasa
- 2,5-3dcl mlačne vode
- 1/2 žličke sladkorja
- 1 žlička soli
- smetana na vrh (veganska ali navadna)
Priprava:
1. Stehtamo moko in jo presejemo.
2. Kvas razdrobimo v posodo in mu dodamo mlačno vodo in sladkor. Nato počakamo, da se naredi kvasec.
3. Kvasec dodamo na sredino moke, ob strani pa dodamo sol. Pazimo da sol ne pride takoj do kvasca.
4. Vse skupaj gnetemo nekje 10minut.
5. Pustimo da masa vzhaja nekje 30-35minut na toplem, pokrijemo jo s krpo ali plastično folijo.
6. Nato ponovno pregnetemo in oblikujemo želeno obliko.
7. Pustimo da še pokrita vzhaja drugič.
8. Preden damo pečt, premažemo bombetke z oljem in jih nato pečemo na 220stopinj za 20minut in nato še 10minut na 200stopinj.
Opomba: Vse sestavine so naj pred začetkom ogrete na sobno temperaturo. Vodo in moko se dodaja še po potrebi.
Dober tek!