Ni slajšega praznika kot je Valentinovo. Poleg iskrenih ljubezenskih sporočil in sentimentalnih daril je valentinovo povezano tudi z nečim sladkim.
In nič slajšega, ljubšega in romantičnega kot so valentinovi kolački. To še posebej velja, če se odločite za pripravo v dvoje. Konec koncev je kuhanje lahko zelo romantično.
Naš recept vključuje edinstveno moko iz enorznice, zato bo zadovoljil še tako zahtevne gurmane. Brez čokolade in jagod za Valentinovo ne gre, zato če imate radi čokolado, jagode ali mešanico obeh – mislili smo na vse.
Sestavine:
- 240g BIO moke iz enozrnice
- 50g presnega kakava
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 1 1/2 čajne žličke pecilnega praška
- 100 ml jogurta (v receptu je uporabljen mandljev jogurt)
- 150g eritritola ali drugega sladila
- 160 ml mleka (v receptu je uporabljeno ovseno mleko)
- 100g jabolčne čežane
- 2 jajci
- ščep soli
- 50g nasekljane temne čokolade
- sveže jagode
Priprava:
Pečico segrejemo na 220 °C.
V veliki posodi zmešamo jajci, eritritol, mleko, jabolčno čežano in jogurt. Vse skupaj penasto umešamo.
V drugi posodi zmešamo moko, kakav, sol, sodo bikarbono in pecilni prašek ter dobro premešamo.
Ob stalnem mešanju suhe sestavine primešamo mokrim. Premešamo na hitro, le toliko dokler ne dobimo goste in enotne mase za kolačke. Po želji umešamo še čokoladne koščke.
Pekač za mufine obložimo z modelčki. Maso nadevamo v modelčke nekje do polovice in postavimo v prej ogreto pečico.
Po približno petih minutah znižamo temperaturo na 180 °C in mafine pečemo še 20 minut.
Postrežemo s svežimi jagodami ali jih po želji okrasimo s smetano.
Pa veselo sladkanje!
Idejo za romantične kolačke je za nas pripravila @everyday_breakfast_club