Description
Toplo stiskano sončnično olje je primerno za toplotno obdelavo. Uporabimo ga za kuhanje, pečenje in cvrtje. Pridobivamo ga s stiskanjem ekoloških sončnic na tradicionalen način, t.j. s praženjem semen.
Proizvajalec: Slavič Marko – nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji, Vučja vas 51, 9242 Križevci pri Ljutomeru
Namig za pripravo
Iz sončnic
Sončnična semena so okusna, hrustljava in se lahko zelo enostavno vključijo v prehrano. Običajno se jih potrosi po solati ali vmesi v testo za kruh. Mleta se dodajo kosmičem, jogurtu, namazom… Iz sončničnih semen se stiska tudi olje. Pri nas uporabljamo oba načina. Semena, ki jih stiskamo na hladen način, nam dajo olje, ki je bolj bledo rumene barve in milega okusa in je namenjeno hladni uporabi. Po tradicionalni metodi praženja semen, pa dobimo olje temno rumene barve in aromatičnega okusa.