Description
Pirin zdrob je mlet iz ekološke pire, ki je stara vrsta pšenice. Polnozrnati zdrob je nežne rjavkaste barve, poln dobrih hranilnih vrednosti, zato je odličen za pripravo grisa. Priprava te jedi je enostavna, čas kuhanja pa je približno 5 minut, saj ne gre za instant gris.
Gris bo odličen za zajtrk ali večerjo, še posebej so nad njim navdušeni otroci. Pirin zdrob se uporablja tudi za jušne žličnike, kot dodatek kakšnemu pecivu ali narastku.
Nekaj receptov s pirinim zdrobom
- Jušni žličniki
- Zdrobove rezine z orehi
- Pirin mlečni gris
- Jogurtovo pecivo s pirinim zdrobom
Splošno o piri
Pira je prastara vrsta pšenice in jo uvrščamo med t.i. pražita. Najstarejše najdbe pire izvirajo iz Bližnjega vzhoda. V Evropo se je prenesla pred 3.000 pr.n.št., najprej na vzhod, nato še v nemško govoreče predele. Pridelava pire se je v 20. stoletju precej zmanjšala predvsem zaradi manjših pridelkov ter težje pridelave. Pira raste namreč v ovoju, ki sicer predstavlja naravni ščit pred zunanjimi vplivi, vendar je potrebno žito pred uporabo oluščiti. V sodobnejši prehrani je pira ponovno pridobila na veljavi, največ pire pa se pridela ekološko. Že Hildegard von Bingen je piro uvrščala med varovalna in dietna živila.
Pira je eno najbolj koristnih in uporabnih žit. Poleg tega, da se melje v zdrob, piro meljemo tudi v moke različnih tipov pirina polnozrnato moko, pirino polbelo moko in pirino belo moko.
Pri mletju dobimo tudi pirine otrobe. Piro tudi kosmičimo v pirine kosmiče. Oluščena in rahlo obrušena pira – pirina kaša – pa je odlična kot priloga.