Description
Polnozrnata pšenična moka je mleta iz celega zrna pšenice. Moka je vsestransko uporabna in jo lahko vključimo v skoraj vse vrste receptov. Tako je odlična za peko kruha, še posebej kruha z drožmi. Iz pšenične polnozrnate moke pripravljamo tudi mafine, palačinke, piškote in razno drugo pecivo. Uporabljamo jo lahko samostojno ali kot dodatek kaki drugi moki. .
Recepti iz pšenične polnozrnate moke
- Pecivo iz polnozrnate moke
- Borovničevi mufini
Splošno o pšenici
Pšenica je nastala s križanjem več vrst žit in divje trave. Prvi gojeni vrsti sta bili enozrnica in dvozrnica na področju »rodovitnega polmeseca« pred več kot 10.000 leti pr.n.št. Navadna pšenica prihaja iz časov okrog 6.000 let pr.n.št. in se je kasneje širila v Severno Afriko in južno Sredozemlje. Dolga tisočletja je pridelava navadne pšenice zaostajala za pridelavo enozrnice, dvozrnice in ječmena. Uveljavila se je šele po 11. stoletju zaradi svoje donosnosti in priljubljenosti belega kruha. Pridelava navadne pšenice je danes razširjena po vsem svetu, kjer je le-to zaradi podnebja in rodovitnosti tal mogoče. Če spremljamo obdobje zrelosti od Avstralije do Bližnjega vzhoda, Evrope do Amerike, potem vidimo, da zaradi različnih letnih časov vedno nekje na svetu žanjejo pšenico.
Pšenica se poleg polnozrnate moke melje tudi v druge tipe mok pšenično belo moko, pšenično polbelo moko in pšenično črno moko. Pri mletju pa dobimo tudi pšenični zdrob, ki je odličen za otroški gris ter pšenične otrobe.