Description
Ajdova kaša je oluščena ajda. Je vsestransko uporabna, saj je njena priprava hitra in enostavna. Najpogosteje se skuha kot priloga glavni jedi z dodatki razne zelenjave npr. gobic, špargljev, maslene buče, korenčka, sladkega krompirja… Ajdova kaša je odlična tudi za juho npr. z jurčki, za enolončnico ter pripravo hladne solate. Nekateri jo kuhajo tudi na mleku npr. s suhim sadjem ali pa iz kuhane delajo energijske kroglice.
Ajda vsebuje veliko dragocenih zdravju koristnih sestavin. Čeprav ajda v osnovi ne vsebuje glutena, pa v procesu predelave lahko pride do vsebnosti sledi glutena..
Nekaj receptov z ajdovo kašo
- Enolončnica z ajdovo kašo
- Narastek iz ajdove kaše
- Ajdova kaša s suhimi slivami in orehi
- Ajdove energijske kroglice
- Solata iz ajdove kaše in špinače
Splošno o ajdi
Ajdo nekako uvrščamo med žita, čeprav botanično ne spada med trave, kamor spada večina ostalih žit. V pokrajini ob reki Muri je ajda prisotna več stoletij, v narečju ji pravijo »hajdina«, kar izhjaja iz staronemškega poimenovanja za ajdo-Heide. V preteklosti je bila ajda pomemben vir dodatnega zaslužka za revno kmečko prebivalstvo, saj naj bi bila oproščena dajatve desetine. Danes je ajda zelo razširjena kultura, ki zaseda pomembno mesto na jedilnikih širom sveta.
Ajdo uporabljamo za kašo in mletje v ajdovo moko.
Iz ajdove moke delamo tudi testenine brez jajc ajdove široke rezance in ajdove jušne rezance.