Description
Lanena semena so naše lokalno super živilo, ki v ničemer ne zaostajajo za eksotičnimi chia semen. Poleg zdravih omega 3 in omega 6 maščobnih kislin, ki jih lahko absorbiramo iz sveže mletih lanenih semen, imajo le-ta tudi primerno količino prehranskih vlaknin. zato lanenim semenom, ki imajo rahlo oreškast okus, pripisujejo številne zdravilne in blagodejne učinke za telo in zdravje.
Če ga vključite v svojo prehrano in (pomembno!) pijete veliko tekočine, boste poskrbeli, da bo hrana veliko hitreje in učinkoviteje potovala skozi črevesje.
Lanena semena je najbolje uživati mleta, vendar je pomembno, da so mleta sproti sveža. Uživajo se lahko sicer tudi cela semena, a jih je potrebno prehodno namočiti.
Lanena semena so vsestransko uporabna in jih lahko preprosto vključimo v dnevno prehrano. Dodajamo jih v jutranje kosmiče ali mueslije, v jogurt, v smoothie, posipamo v kremno juho ali na solato. Lahko jih dodamo v razne zmesi za pripravo pečenega ali presnega testa in peciva ter pripravo domače granole.
Nekaj receptov z lanenimi semeni
- Granola iz kosmičev in semen
- Italijanska solata s kozicami in semeni
- Durum kruh s semeni
- Ovseni krekeri s semeni
- Kakavovi keksi s sadno filo
O lanu
Lan je rastlina, ki v pomladnih mesecih obogati polja s svojimi modro-vijoličnimi cvetovi, ki privabljajo ne le poglede ljudi, pač pa tudi čebele, črmlje… V poletnih mesecih se ti cvetovi oblikujejo v zlato rjave šopke, v katerih se skrivajo drobna semena temno rjave barve.
Iz lanenih semen se v postopku hladnega stikanja pridobiva tudi laneno olje, ki se prišteva med ena najboljših rastlinskih olj. Laneno olje je primerno le za hladno uživanje, ni primerno za kuhanje. Uživamo ga samostojno na žličko zjutraj ali med obrokom. Laneno olje lahko tudi dodajamo solatam, namazom ali marinadam, odlično pa je kot dodatek kosmičem in sadni solati.
Pomembno je, da je laneno olje hladno stisnjeno in da ga hranimo v hladnem in temnem prostoru. Olje je zelo občutljivo na zrak in svetlobo, zato je potrebna pri hrambi in uporabi dodatna pazljivost. Dobro je, da je pakirano v majhne stekleničke, ki ne prepuščajo svetlobe in da se steklenička po uporabi čim prej zapre. Laneno olje po odprtju hranimo v hladilniku in ga porabimo v nekaj tednih.