Enozrnica je prvo žito, ki ga je pračlovek nabiral, ko se je ustalil in nehal seliti. Bila je, poleg dvozrnice in ječmena, dolga tisočletja najpogosteje gojena vrsta žita.
Čeprav je enozrnica sorta pšenice in kot taka vsebuje gluten, pa ima specifično sestavo, zato jo dobro prenašajo tudi tisti, ki so občutljivi na klasično pšenica, a nimajo intolerance na gluten. Enozrnica je tudi ohranila vse karakteristike kot pred davnimi časi, zato predstavlja pomembno žito v zdravi prehrani. Ker je nam pomembno, da na naših poljih gojimo posebne, že pozabljene kulture, je enozrnica stalnica na naših poljih že nekaj let.
Pridelava enozrnice je podobna piri, saj obe žiti rasteta v ovoju, ki ga je pred uporabo potrebno oluščiti. Se pa enozrnica zelo razlikuje od ostalih žit tudi po tem, da oblikuje le eno do največ dve zrni na klasnem vretenu, medtem ko pšenica in druge vrste žit oblikujejo štiri pa tudi več zrn. Zato je pri enozrnici veliko manj pridelka, kar je verjetno tudi razlog, da se enozrnice v Sloveniji premalo prideluje.
Ves trud, ki ga vlagamo v enozrnico, nam povrne s svojim zdravim pridelkom, zato je enozrnica res edinstveno žito, ki nas zelo navdušuje.
Enozrnico meljemo v našem mlinu na kamen v BIO moko iz enorznice, ki je zaradi vsebnosti karotenoidov lepe rumene barve. Moka ima veliko lepka, zato je odlična za peko. Iz nje pripravljamo tako slane kot sladke jedi, ki s svojim rahlo oreškastim okusom navdušijo vsakogar.
Moko iz enozrnice smo skupaj s pirino moko združili v naš posebni izdelek BIO moka za palačinke, ki je kot že pove ime, najboljša za palačinke.
Enozrnico tudi kosmičimo, saj so kosmiči iz enozrnice del našega inovativnega izdelka 5Ž kosmiči. To so kosmiči odlični ne le za zajtrk, pač pa tudi za pripravo raznih drugih sladkih jedi.
Nekaj receptov iz enozrnice smo zbrali tukaj – kliknite na sliko, da se vam recept odpre: