Če se česa ne moremo naveličati, potem je to sadni kolač. Pripravljali smo že borovničevega, pomarančnega, limoninega..., tokrat pa smo izbrali malinovega z moko enozrnico. Lahko zatrdimo, da je kolač tako po okusu kot strukturi naravnost božanski. Biskvit je zelo mehek, zračen in lepe rumene barve zaradi rumenkaste moke iz enozrnice.
Pinjenec, jogurt in sladko smetano lahko izbirate po želji – pri pinjencu bo manj kalorično, pri jogurtu bo imelo bolj okus po jogurtu, pri smetani pa bo okus bolj poln in sladek. Še en namig: maline pred dodajanjem v biskvit pomokajte, saj s tem preprečite, da bi med peko padle na dno biskvita, poleg tega med peko ne izpustijo toliko tekočine. Mi smo izbrali zmrznjene maline, lahko pa se odločite tudi za sveže. Po želji lahko maline zamenjate z borovnicami ali bananami.
Še nekaj o moki iz enorznice: meljemo jo v našem mlinu na kamen iz pražita enozrnica. To je najstarejše žito, ki ga je človek načrtno gojil. Nima le lepe zlato rumene barve, pač pa tudi prijeten rahlo oreškast okus. Čeprav enozrnica spada v rod pšenice, pa ima posebno sestavo, zato je lažje prebavljiva in jo lahko uživajo tisti, ki jim drugače klasična pšenica drugače ne ustreza.
Sestavine:
- 250g BIO moke iz enozrnice
- 120 g BIO sončničnega olja
- 220 g pinjenca, tekočega jogurta ali sladke smetane
- 3 velika jajca
- 150 g sladkorja
- ščep soli
- 10 g pecilnega praška
- 2 ČŽ vanilje
- 200 g zamrznjenih malin + 20 g moke enozrnice
- 30g limoninega soka
- 200 g sladkorja v prahu
Sestavine za obliv:
Čas priprave: 30 minut + 65 minut za peko (brez hlajenja)
Priprava:
1. Pečico segrejte na 190°C.
2. Za osnovo v veliki skledi združite moko, pecilni in sol.
3. V drugi skledi združite jajca in sladkor ter stepajte 10 minut, da masa pobeli.
4. Jajčni zmesi dodajte olje, pinjenec, jogurt ali smetano ter vaniljo.
5. Mokro zmes prilijte k suhi zmesi ter narahlo premešajte.
6. Maso vlijte v pekač.
7. Zamrznjene maline povaljajte v moki ter jih razporedite po zmesi v pekaču. Malenkost jih vtisnite v biskvitno osnovo.
8. Temperaturo znižajte na 170 stopinj in pecite ca. 65 minut.
9. Popolnoma ohladite v pekaču.
10. Za glazuro limoninemu soku postopoma dodajajte sladkor in mešajte z metlico do goste konsistence.
11. Takoj prelijte po biskvitu in okrasite z malinami.
12. Hranite v hladilniku do 5 dni v zaprti posodi.
Ta sočni kolač je za nas pripravila @lasanja