Za božične praznike ne sme manjkati božična torta. Naš recept je hiter in enostaven, vsebuje rdeče suho sadje in oreščke ter domače višnjevo žganje, ki da torti tisti res praznični okus.
Torto lahko pripravite dan pred prazniki, za lažje načrtovanje praznikov pa tudi že par tednov prej.
Božična torta pa ne bo odlična le za Božič, pač pa tudi na Silvestrovo.
Sestavine (tortni model 20 cm premera):
- 100g BIO pirine bele moke
- 400g mešanega suhega sadja (rozine, brusnice, češnje)
- 100g molasses sladkorja
- 85 g masla, narezanega na kocke
- 50ml višnjevega žganja (za nealkoholno torto pa pomarančnega soka)
- 1/2 pomarančne lupine in soka
- 1/2 limonine lupine in soka
- 1/2 ČŽ pecilnega praška
- 1/2 ČŽ mešanice začimb za kekse (cimet, klinčki, muškat, janež)
- 40g mletih mandljev
- 50g celih oreščkov (orehi, pekane orehi, mandlji)
- 2 jajci
Za okrasitev:
Priprava:
1. Tortni model premera 20 cm namastite z maslom in nato obložite s peki papirjem.
2. Pečico segrejte na 150°C.
3. Maslo, sladkor, suho sadje, lupinico in sok pomaranče ter limone ter višnjevo žganje ali pomarančni sok dajte v kozico in rahlo segrevajte, dokler se maslo ne stopi. Kuhajte še 5 minut, nato odstavite z ognja in pustite, da se ohladi.
4. Medtem cele oreščke v ponvi rahlo pražite, dokler ne zadiši lepo po oreščkih, nato ohladite in grobo sesekljajte.
5. V večjo skledo presejajte moko, pecilni prašek in začimbe. Vmešajte mlete mandlje, popražene in sesekljane oreščke, na koncu pa še ohlajeno sadno mešanico. Dobro premešajte.
6. Dodajte še stepena jajca, da se povežejo z ostalimi sestavinami.
7. Gosto maso naložite v pripravljen tortni model in na vrhu z lopatko lepo poravnajte.
8. Pecite 45 minut, nato znižajte temperaturo na 140 °C in pecite še 60 do 75 minut, dokler torta ni lepo pečena. Torta je pripravljena, ko zobotrebec, zaboden v sredino, pride ven čist.
9. Torto pustite, da se nekoliko ohladi v modelu, preden jo prestavite na rešetko, da se popolnoma ohladi. Za bogatejšo torto jo nežno prelijte s par žlicami pomarančnega soka ali višnjevega žganja ali pa mešanico obeh.
10. Na tej točki lahko pustite torto čez noč ali jo zavijete v folijo in ohranite do par tednov.
11. Za nadaljnjo pripravo raztopite marelično marmelado in premažite po vrhu torte.
12. Na čisto površino potresite sladkor v prahu in na njem razvaljajte marcipan v krog približno debeline 3 mm. Marcipan dajte na torto, ga poravnajte in odrežite odvečno maso.
13. Tudi na marcipan namažite marelično marmelado.
14. Zdaj razvaljajte še belo glazuro (lahko pa kupite že razvaljano). Nanesite na torto za par cm večjo od premera torte.
15. Okrasite s češnjami ali drugim sadjem po želji.
—> Ta torta je tako enostavna, tako sočna in tako zelo spominja na zimo, da bo enkratna izbira za katero koli priložnost v zimskem času.>