Naš ekološki koruzni zdrob je tisti pravi polnozrnati zdrob, ki zahteva malo daljšo pripravo. Zato pa je polenta toliko bolj dišeča in slastna. Včasih nam paše z mlekom za zajtrk, včasih pa jo pripravimo kot slano prilogo. Parmezan, zapečeni češnjevi paradižniki in provansalska zelišča dajo tej zapečeni polenti izjemen okus. Odlična je k jedem na žaru, še posebej se prileže k ribi ali perutnini. Namig za odlično kosilo: tuna z žara, gratinirani brokoli, domača solata iz rdečega zelja ter seveda zapečena polenta.
Sestavine za 4 osebe:
Priprava:
V dobri kozici s širokim dnom zavrite osoljeno vodo. Ko zavre, s kuhalnico vmešajte koruzni zdrob. Dobro premešajte in na majhnem ognju nepokrito kuhajte približno 25 minut. Vmes večkrat premešajte.
Odstavite z ognja in v še toplo polento dajte olivno olje in 2/3 naribanega parmezana (približno 70 g). Dobro premešajte, da se parmezan raztopi in lepo poveže s polento.
Manjši nizki pekač (približno 25 * 30 cm) obložite s peki papirjem. Nadevajte polento in jo z lopatko enakomerno razmažite. Višina polente naj ne bo več kot 2 cm. Po polenti posipajte preostali parmezan, naložite rezine mozzarelle in razpolovljene paradižnike.
Pecite v prej ogreti pečici na stopnji žar pri 220 °C približno 10-15 minut oziroma toliko, da je poletna zgoraj lepo zapečena. Posipajte s provansalskimi zelišči, postrezite in uživajte!