Že kar nekaj receptov smo preizkusili z ovseno moko in čokolado in vsakokrat smo navdušeni nad to kombinacijo.
Ovsena moka spada med bolj zdrave moke (le kdo ne pozna zdravega zajtrka z ovsenimi kosmiči?). Čeprav ima manj lepka, je za take sladice resnično enkratna. Kolač se kar topi v ustih in bo sigurno navdušil tudi vas.
-
Sestavine za biskvit:
- 200g BIO ovsene moke
- 50g sladkorja
- 25g kakava
- 1 1/2 čajne žličke soda bikarbone
- 1/2 čajne žličke pecilnega praška
- ščep soli
- 80g olivnega olja
- 1/2 čajne žličke instant kave
- 25g vroče vode
- 5 srednje velikih jajc (sobna temperatura)
- 105 g medu ali sirupa po izbiri
- 150g grškega jogurta
- 50g nasekljane temne čokolade ali čokoladnih kapljic
- olje
- sladkor
- 100g temne stopljene čokolade (85%)
Sestavine za posip za pekač:
Sestavine za preliv:
Priprava:
1. Pečico segrejte na 175 stopinj.
2. V posodi zmešajte moko, sladkor, kakav, sodo bikarbono, pecilni prašek in sol.
3. V ločeni posodi z ročnim mešalnikom zmešajte olje, kavo, vročo vodo, jajca, sirup in jogurt. Mešajte, dokler ne dobite enotne zmesi, približno 1-2 minuti.
4. Mokre sestavine prelijte v suhe in mešajte z mešalnikom, dokler se vse ne poveže.
5. Dodajte čokoladne kapljice ali nasekljano temno čokolado in premešajte.
6. Silikonski pekač za torto dobro namastite in na rahlo posujte s sladkorjem (s tem preprečite, da bi se torta prijela na rob pekača, prav tako pa zaradi sladkorja nastane hrustljava skorja).
7. Silikonski model postavite na večji, raven pladenj (če uporabljate silikonski pekač ga morate postaviti na drug, trd pekač, drugače se bo zmes razlila, ko boste model prestavili v pečico).
8. Zmes prelijte v model in pecite 40 minut oz. tako dolgo, da vstavljen nož ali zobotrebec na sebi nima surovega testa, prav tako pa je kolač po robovih malo odstopil od pekača.
9. Pustite, da se ohladi, nato pekač obrnite na rešetko za hlajenje in ga previdno dvignite. Pustite na rešetki, dokler se popolnoma ne ohladi. Ohlajen kolač prelijte s stopljeno čokolado in postrezite.
Ta sočni kolač je za nas pripravila @ninazorcic