Galeta (galette) je preprosta francoska pita, ki je zelo enostavna za pripravo, pri tem pa je še posebej zanimiv njen nepopolni videz, tako da se vam ni treba bati, če ne bo izgledala popolno. To je tudi čar galete: nepopolna na videz, enostavno popoln pa je njen okus.
Galeta je lahko sladka ali slana, za njen nadev pa lahko uporabimo praktično vse, kar imamo pri roki. Tako v poletnih mesecih, ko je sadja res v izobilju, velikokrat pripravimo sadno galeto. Za nas je to res popolna poletna sladica, saj je zelo sočna, aromatična in enostavno fantastičnega okusa. Nadevov za sadno galeto je toliko, kolikor je na voljo poletnega sadja: odlično se obnesejo breskve, marelice, slive, hruške, jabolka, robide... ali pa celo kombinacija različnega sadja.
Za testo lahko uporabimo katerokoli moko (klasično mehko, polbelo, pa tudi kako bolj zdravo polnozrnato). Testo galete je prijetno hrustljavo, sadni nadev pa je enostavno božanski. Manjka le še kepica vašega najljubšega sladoleda in galeta bo postala tudi vaša najboljša poletna sladica!
Sestavine za testo: Čas priprave: 2,5 h Velikost pekača: večji pekač z robom Priprava testa: 1. Za testo v skledi zmešajte moko, sladkor, sol in pecilni prašek. 2. Dodajte hladno maslo (lahko ga grobo naribate ali narežete na manjše kocke). Sestavine združite - najbolje z vilico, lahko pa tudi z rokami. Nič hudega, če bo ostalo vidno nekaj koščkov masla. 3. S silikonsko lopatko vmešajte še kislo smetano ali vodo in kis, če ste se odločili za to varianto. Testo se vam bo hitro združilo v kepo. 4. Kepo testa prestavite na dobro pomokano delovno površino in jo z nekaj hitrimi potezami premešajte. Oblikovano kepo rahlo sploščite, pokrijte s plastično folijo in postavite v hladilnik za najmanj 1 uro. 5. Po 1 uri vzemite testo iz hladilnika. Pustite vsaj 10 minut, preden nadaljujete. V tem času naredite nadev in segrejte pečico na 190 stopinj Celzija. 1. Nadev z mešanim koščičastim sadjem in robidami 2. Nadev s hruškami in naktarinkami 3. Nadev z jabolki in pekane orehi 1. Pekač obložite s peki papirjem. Testo vzemite iz hladilnika in pustite stati 10 minut (lažje se bo zvilo). 2. Testo razvaljajte na pomokani površini v 30 cm velik krog debeline približno 3 cm. Z valjarjem testo prenesite na pripravljen pekač. 3. Testo premažite s polovico stepenega jajca, pri čemer pustite rob 3 cm. Na jajce enakomerno razporedite zdrobljene piškote (pri nadevu mešanega koščičastega sadja). S tem preprečite, da bi se zaradi sočnega sadja testo preveč prepojilo. Ko boste pripravljali galeto z jabolki, podlaga iz keksev ni potrebna, saj smo v jabolka že dodali mlete mandlje. 4. Sadje razporedite po testu le tam, kjer ste ga namazali z jajcem - torej ca. 3 cm od roba. Razporedite ga ali prosto neenakomerno ali ga lepo zložite v krog. Če se vam zdi, da imate preveč sadja, ga raje naložite malo manj kot pa preveč. 5. Rob testa zapognite navzgor čez nadev. Na določenih mestih se vam bo testo prekrivalo in gubalo. 6. Premažite s preostalim jajcem in potresite z grobim sladkorjem. 11. Galeto pecite na srednji rešetki ca. 35-45 minut oz. dokler skorja ni zlato rjava. Vzemite iz pečice in pustite ca. 15 minut, da se ohladi, šele nato narežite kose.
Sestavine za nadev:
Količina: 8 kosov
Priprava nadeva:
V srednje veliki skledi zmešajte na ozke rezine narezano sadje: marelice, slive, breskve in nektarinke, dodajte limonin sok in vaniljev sladkor. V majhni skledi zmešajte sladkor (količino prilagodite temu, kako sladko je sadje) in koruzni škrob. Mešanico sladkorja potresite po sadju in dobro premešajte.
V srednje veliki skledi zmešajte na rezine narezane hruške in naktarinke. Posipajte s sladkorjem, vaniljo ali cimetov po okusu in mletimi orehi.
V srednje veliki skledi zmešajte na ozke rezine narezana jabolka. Posipajte z dvema žlicama rjavega sladkorja, 1 čajno žličko začimb za pecivo in 2 žlicama mletih mandljev. Nežno premešajte.
Priprava galete:
Na jabolčni nadev nadrobite še pest pekane orehov.
Recept @vila_natura