KošaricaArtiklov0

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Božični kolač

Kolač s suhim sadjem je zimska sladica, ki se tradicionalno pripravi med božičnimi prazniki. Pravzaprav gre za kruh, obogaten s suhim sadjem ali oreščki ali kombinacijo obojega. Nekateri mu dodajajo še marcipan ali pa čokolado.
@ninazorcic je za pripravo sadnega kolača izbrala našo bio polnozrnato pirino moko in rozine ter bila nad sočnim kolačem navdušena.


Sestavine:

  • 200g BIO pirine polnozrnate moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ščep soli
  • 75g pinjenca ali tekočega jogurta (če dodate jogurt mu dodajte še 1/2 čajne žličke kisa)
  • 30g mleka
  • 2 srednji jajci
  • 2 srednji banani
  • 1 čajna žlička vaniljeve arome
  • 75g cvetličnega medu
  • 50g suhega sadja
  • 6 čajnih žlic mandljevega masla (opcijsko)






Priprava:

Pečico segrejte na 190 °C. Pekač premera cca. 21cm x 8cm dobro namastite ali obložite s peki papirjem.

V posodi zmešajte moko, pecilni prašek in sol. Ločeno v mešalniku oz. sekljalniku zmiksajte banane, jajci, vaniljo, med, mleko in pinjenec/jogurt, dokler ne nastane gladka, tekoča zmes brez grudic. Mokre sestavine dodajte suhim in premešajte z lopatko le toliko, da se vsa moka poveže z mokrimi sestavinami. Dodajte suho sadje in rahlo premešajte. Mi smo uporabili rozine, lahko pa dodate suho sadje po okusu.

Zmes prelijte v pripravljen pekač. Po vrhu maso pokapate z mandljevim maslom, ga z zobotrebcem razporedite in oblikujete lep vzorec. Lahko pa po vrhu tudi posujete z dodatnimi koščki čokolade. Pecite 55 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec ali nož na sebi nima surovega testa. Pustite v pekaču 10 minut, nato prestavite na rešetko za hlajenje. Pustite, da se popolnoma ohladi, preden ga razrežite.

Namig: Ker je kolač zelo obstojen, se ga lahko pripravi že kak teden pred prazniki.

Dober tek!

Dodaj odgovor