Kolač s suhim sadjem je zimska sladica, ki se tradicionalno pripravi med božičnimi prazniki. Pravzaprav gre za kruh, obogaten s suhim sadjem ali oreščki ali kombinacijo obojega. Nekateri mu dodajajo še marcipan ali pa čokolado.
@ninazorcic je za pripravo sadnega kolača izbrala našo bio polnozrnato pirino moko in rozine ter bila nad sočnim kolačem navdušena.
Sestavine:
- 200g BIO pirine polnozrnate moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- ščep soli
- 75g pinjenca ali tekočega jogurta (če dodate jogurt mu dodajte še 1/2 čajne žličke kisa)
- 30g mleka
- 2 srednji jajci
- 2 srednji banani
- 1 čajna žlička vaniljeve arome
- 75g cvetličnega medu
- 50g suhega sadja
- 6 čajnih žlic mandljevega masla (opcijsko)
Priprava:
Pečico segrejte na 190 °C. Pekač premera cca. 21cm x 8cm dobro namastite ali obložite s peki papirjem.
V posodi zmešajte moko, pecilni prašek in sol. Ločeno v mešalniku oz. sekljalniku zmiksajte banane, jajci, vaniljo, med, mleko in pinjenec/jogurt, dokler ne nastane gladka, tekoča zmes brez grudic. Mokre sestavine dodajte suhim in premešajte z lopatko le toliko, da se vsa moka poveže z mokrimi sestavinami. Dodajte suho sadje in rahlo premešajte. Mi smo uporabili rozine, lahko pa dodate suho sadje po okusu.
Zmes prelijte v pripravljen pekač. Po vrhu maso pokapate z mandljevim maslom, ga z zobotrebcem razporedite in oblikujete lep vzorec. Lahko pa po vrhu tudi posujete z dodatnimi koščki čokolade. Pecite 55 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec ali nož na sebi nima surovega testa. Pustite v pekaču 10 minut, nato prestavite na rešetko za hlajenje. Pustite, da se popolnoma ohladi, preden ga razrežite.
Namig: Ker je kolač zelo obstojen, se ga lahko pripravi že kak teden pred prazniki.
Dober tek!