Loading..


Ajdovi žganci in goveji golaž sta več kot le jedi. Ker sta povezana s tradicionalnim podeželskim življenjem, predstavljata kulturno dediščino Slovenije.
Ajdovi žganci so dolgo veljali za hrano preprostih ljudi, saj so zelo nasitni. Pogosto so bili na jedilniku kmetov, ki so potrebovali energijo za delo na polju. Njihova preprostost je postala simbol skromnosti in domačnosti.
Goveji golaž sicer izvira iz Madžarske, a je postal nepogrešljiv del slovenske kuhinje. Danes je golaž priljubljena jed na raznih prireditvah, kjer se kuha v velikih loncih za večje število ljudi.
Skupaj ti dve jedi predstavljata preplet preprostosti in bogatih okusov. Sta simbol tradicije, pričarata toplino doma, spomine na preteklost in sta odlični v hladnih zimskih dneh.



Sestavine za ajdove žgance:

Sestavine za golaž:

  • 1 kg govedine
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 žlici moke
  • 3 srednje velike korenčke, narezane na kolobarje
  • 2 stebli zelene, narezani na koščke
  • 1 velika čebula, sesekljana
  • 3 stroki česna
  • 1 rdeča paprika, narezana na kocke
  • 5 srednje velikih krompirjev, narezanih na kocke
  • 1/2 dl rdečega vina
  • 1,5 l goveje juhe
  • 3 lovorjevi listi
  • 1/2 čž timijana
  • 2 čž rdeče sladke paprike v prahu
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • 2 čž worchesterske omake
  • začimbe (sol, poper, muškatni orešček, 1 žlička posušena bazilika, timija, mleta kumina)



  • Priprava žgancev:

    1. Zavremo vodo s soljo. V krop vsipamo moko in pustimo, da voda moko prekrije.
    2. Temperaturo znižamo in pustimo, da blago vre približno 20 minut. Nič ne mešamo.
    3. Nato žgance s kuhalnico močno premešamo in pustimo, da se kuhajo še kakih 15 minut.
    4. Z žlico naredimo po želji velike svaljke in serviramo z golažem.


    Priprava golaža:

    1. Goveje meso narežite na max. 2x 2 cm velike kocke, ga posolite in poporajte ter popecite na vročem olivnem olju (2 žlici) dokler tekočina od mesa ne izpari.
    2. Posipajte ga z moko, na kratko premešajte in meso odstranite iz lonca.
    3. V lonec dajte preostalo žlico olivnega olja in na njem popecite narezano zelenjavo (čebulo, česen, korenček, zeleno, papriko) in dodajte še timijan.
    4. Malo popecite in dobro premešajte, nato dajte meso nazaj v lonec.
    5. Zdaj dodajte še vse začimbe, rdečo papriko, paradižnikov koncentrat in lovorove liste.
    6. Dolijte rdeče vino, worcherstersko omako in pustite, da se tekočina pokuha vsaj 5 minut.
    7. Dodajte še krompir in dodajte juho. Zavrite, nato lonec pokrijte s pokrovom in ga dajte v prej ogreto pečico na 170 stopin ter tako kuhajte v pečici dobri 2 uri.
    8. Vmes premešajte in ko je meso dovolj mehko, lonec vzemite iz pečice.

    Servirajte skupaj z ajdovimi žganci.

    Zdaj pa samo še uživajte!

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Pridružite se naši BIO zgodbi in pridobite 10% popust
    Bodite prvi informirani o ekološkem kmetovanju, o zdravih receptih iz BIO izdelkov ter o naših akcijah in popustih.
    Checkboxes
    0
      0
      Vaša košarica
      Košarica je praznaNazaj v trgovino