Ajdovi žganci in goveji golaž sta več kot le jedi. Ker sta povezana s tradicionalnim podeželskim življenjem, predstavljata kulturno dediščino Slovenije.
Ajdovi žganci so dolgo veljali za hrano preprostih ljudi, saj so zelo nasitni. Pogosto so bili na jedilniku kmetov, ki so potrebovali energijo za delo na polju. Njihova preprostost je postala simbol skromnosti in domačnosti.
Goveji golaž sicer izvira iz Madžarske, a je postal nepogrešljiv del slovenske kuhinje. Danes je golaž priljubljena jed na raznih prireditvah, kjer se kuha v velikih loncih za večje število ljudi.
Skupaj ti dve jedi predstavljata preplet preprostosti in bogatih okusov. Sta simbol tradicije, pričarata toplino doma, spomine na preteklost in sta odlični v hladnih zimskih dneh.
Sestavine za ajdove žgance:
- 200g BIO ajdove moke
- 6 dl vode
- ščep soli
Sestavine za golaž:
Priprava žgancev:
1. Zavremo vodo s soljo. V krop vsipamo moko in pustimo, da voda moko prekrije.
2. Temperaturo znižamo in pustimo, da blago vre približno 20 minut. Nič ne mešamo.
3. Nato žgance s kuhalnico močno premešamo in pustimo, da se kuhajo še kakih 15 minut.
4. Z žlico naredimo po želji velike svaljke in serviramo z golažem.
Priprava golaža:
1. Goveje meso narežite na max. 2x 2 cm velike kocke, ga posolite in poporajte ter popecite na vročem olivnem olju (2 žlici) dokler tekočina od mesa ne izpari.
2. Posipajte ga z moko, na kratko premešajte in meso odstranite iz lonca.
3. V lonec dajte preostalo žlico olivnega olja in na njem popecite narezano zelenjavo (čebulo, česen, korenček, zeleno, papriko) in dodajte še timijan.
4. Malo popecite in dobro premešajte, nato dajte meso nazaj v lonec.
5. Zdaj dodajte še vse začimbe, rdečo papriko, paradižnikov koncentrat in lovorove liste.
6. Dolijte rdeče vino, worcherstersko omako in pustite, da se tekočina pokuha vsaj 5 minut.
7. Dodajte še krompir in dodajte juho. Zavrite, nato lonec pokrijte s pokrovom in ga dajte v prej ogreto pečico na 170 stopin ter tako kuhajte v pečici dobri 2 uri.
8. Vmes premešajte in ko je meso dovolj mehko, lonec vzemite iz pečice.
Servirajte skupaj z ajdovimi žganci.