Kulich je sladek vzhajan kruh z začimbami, ki se običajno postreže z namazom iz sira, oreškov, suhega sadja in medu. Izvira iz vzhodne Evrope, tako po obliki kot okusu pa je podoben italijanskemu panettoneju. Ohlajen kulich se po vrhu prelije s prelivom iz sladkorja v prahu ter okrasi z mrvicami ali suhim sadjem. Testo je pripravljeno iz bele moke, masla in mleka, čemur nato sledi še suho sadje po izbiri in razne začimbe. Gre torej za brioš maso, zaradi česar je kruh neverjetno mehak in puhast.
Za njegovo pripravo boste potrebovali klasične sestavine za peko, pri pekaču pa je stvar malo drugačna: obvezno uporabite okrogel, ozek in visok pekač, v katerem bo kulich lahko dobil svojo prepoznavno obliko. Odličen bo kar pekač za panettone, premera okoli 20 cm in višine 15 cm. Lahko izberete kar takega za enkratno uporabo.
Mi smo za pripravo uporabili BIO pirino belo moko. Dobimo jo z mletjem ekološke pire, ki je pražito in stara vrsta pšenice. Moka je tipa približno 650, ni čisto snežne bele barve, je pa mehka na otip. Pira je zdravo pražito, ki ima dobre hranilne vrednosti in spada med žita, ki se morajo obvezno vključiti v zdrave moderne recepte. Pirina bela moka je vsestransko uporabna in jo lahko vključimo v skoraj vse vrste receptov. Tako je odlična za peko raznega peciva, keksev, kolačev, pa tudi vseh vrst vzhajanega testa: od potic do kruha in drugih pekovskih izdelkov.
Sestavine za 8-10 kosov:
- 500g BIO pirine bele moke
- 120 g rozin
- 2 zamaška ruma
- 70 g sladkorja
- 120 g masla
- 200 ml mleka
- 1/2 kocke svežega kvasa ali 7 g suhega
- 2 celi jajci + 1 rumenjak
- lupina 2 bio limon
- 1 vaniljev sladkor
- 2 ČŽ mletega janeža (po želji)
- 1 žlica sladkorja
- ščep cimeta (po želji)
- ščep soli
Sestavine za preliv:
Čas priprave: 45 minut brez vzhajanja, peke in ohlajanja
Priprava:
1. Rozine prelijte z 2 zamaškoma ruma in toliko vode, da so popolnoma prekrite. Pustite stati vsaj par ur ali čez noč.
2. Maslo stopite in ga nekoliko ohladite, mleko pa segrejte.
3. V posodi zmešajte moko in sol. Na sredo naredite jamico, v katero zlijte toplo mleko. Vanj nadrobite kvas in dodajte 1 žlico sladkorja. Pustite, da vzhaja 10-15 minut.
4. V posodo nato dodajte jajca, preostali sladkor, začimbe in limonino lupinico. S pomočjo mešalnika z nastavkom za gnetenje testo gnetite 5 minut, nato počasi dolivajte maslo, da se poveže v testo. Gnetite še 10-15 minut, da testo postane prožno in voljno.
5. Površino in roke naoljite (lahko tudi rahlo pomokate, ampak bo olje pripomoglo k večji elastičnosti testa) in še z rokama malo pregnetite testo. Preložite ga v večjo skledo, ki ste jo premazali z oljem, pokrijte s krpo in pustite vzhajati na toplem 1 uro.
6. Rozine odcedite in osušite s papirnato brisačo. Po prvem vzhajanju testo ponovno pregnetite. Dodajte rozine in gnetite toliko časa, da se enakomerno razporedijo. Ponovno vzhajajte 20-30 minut na toplem.
7. Testo ponovno pregnetite in oblikujte v kepo. Zvrnite ga v pomaščen pekač za panettone in ponovno vzhajajte 20-30 minut.
8. Pečico segrejte na 200 °C. Pecite 15 minut, nato temperaturo zmanjšajte na 180 °C in peko podaljšajte za 40-45 minut. Med peko ga po potrebi prekrijte z aluminijasto folijo, da se po vrhu ne zapeče preveč. Ko je kulich pečen, ga pustite, da se ohladi v pekaču.
9. Za sladkorni preliv v večjo skledo zlijte limonin sok. Z metlico po žlicah počasi vmešavajte sladkor v prahu, dokler se popolnoma ne raztopi. Prelijte čez ohlajen kulich in po želji okrasite s suhim sadjem ali mrvicami.
Prerežite in postrezite s čajem ali kavico, lahko pa tudi namesto kruha pri zajtrku z maslom in marmelado. Kulich je zelo aromatičen, čudovito se okuša esenca janeža in ruma z rahlim cimetovim priokusom. Pri pripravi lahko po želji namesto rozin uporabimo kakšno drugo suho sadje – limone, pomaranče, nasekljane marelice, karkoli…

Ta odlični velikonočni kruh je za nas pripravila @lasanja