Za Veliko noč mora biti na mizi tudi kruh. Lahko je to pletenica, venček ali štruca. Oblika kruha ni toliko pomembna, kot je pomembno, da je kruh domač, sveže pečen in to iz dobrih mok. Mi smo pripravili zdravo različico velikonočnega kruha brez mleka. Tudi običajno belo moko smo zmanjšali na polovico in ji dodali durum moko, kar je dalo našemu kruhu lepo rumeno barvo.
Sestavine:
- 250 g BIO durum moke
- 250 g BIO pšenične bele moke
- žlica olivnega olja
- žlička soli
- 15g svežega kvasa (po želji vrečka suhega kvasa)
- žlička sladkorja
- 300ml vode
- 1 jajce
- sezam za posip
Priprava:
Obe moki premešajte v posodi za gnetenje. Naredite jamico, v katero dodate kvas in sladkor. Prilijte celotno količino vode, pokrijte s kuhinjsko krpo in postavite na toplo za 10-15 minut. Nato dodajte sol in olivno olje ter zamesite testo in ga oblikujte v štruco. Pekač obložite s peki papirjem in naj položite štruco. Pokrijte s kuhinjsko krpo, dajte na toplo in pustite vzhajati vsaj 1 uro.
Proti koncu vzhajanja segrejte pečico na 200 ˚C. Testo namažite z razžvrkljanim jajcem in posipajte s sezamom (lahko bi uporabili tudi mak). Pecite približno 15 minut, nato temperaturo znižajte na 180 ˚C in pecite še 15 minut. Da je kruh pečen ugotovite, če dno lepo zadoni, ko potrkate po njem.