V zadnjih letih so izdelki iz konoplje med najbolj iskanimi, saj končno spoznavamo pozitivne lastnosti te rastline, ki izvira iz Azije in zraste tudi do 6 metrov visoko. Uporabnost konoplje je namreč vsestranska, saj se uporablja v prehrambni, kozmetični in tekstilni industriji. V prehrani se največ uporablja konopljino olje in konopljini proteini.
Konopljo običajno sejemo v mesecu maju, občasno že v mesecu aprilu, če nam to omogočajo ugodne temperature in primerna vlaga. Ko so spomladanski vremenski pogoji ugodni, poskrbimo za večkratno mehansko zatiranje plevelov s česalom, da se konoplja lepo razraste. Ko bo dosegla primerno višino, bo sama zadušila preostanek plevela.
Občasno med konopljo raste tudi npr. ekološka ajda, ki vzklije, če je bila lansko leto posajena kot pred posevek, z namenom da izboljša godnost tal in obogati tla s humusom. Zelo lepi beli cvetovi ajde niso privlačni le na pogled, privabljajo tudi čebele in druge žuželke, kar daje konoplji dodaten temperament in karakter.
Olje, ki ga stiskamo na hladen način, je edinstveno med jedilnimi olji. Je nerafinirano in prav takšno je najboljše, saj ohrani vse dobre lastnosti.
Zaradi svoje ugodne sestave, vsebnosti omega 3 kislin in esencialnih maščobnih kislin je konopljino olje zelo hranljivo in zdravilno olje. Ima ogromno pozitivnih lastnosti, ki so odlične za preprečevanje številnih bolezni. Tako pozitivno vpliva na preprečevanje bolezni srca in ožilja, na odpravljanje težav in bolečin, ki se pojavljajo zaradi rakavih obolenj ali multiple skleroze, na delovanje možganov, na krepitev imunskega sistema…
Olje je občutljivo na svetlobo in zrak, zato ga je najbolje hraniti v temnem prostoru pri temperaturi okrog 10 °C in ga pri tej temperaturi tudi uživati – torej takšno, kot je: okusno, sveže in zdravo. Najbolj primeren čas za uživanje je zjutraj na tešče – ena do dveh žlic olja. Po odprtju pa ga je potrebno vsekakor hraniti v hladilniku in porabiti v 3-4 tednih.
Konopljino olje je lepe temno zelene barve, ima izrazit, a prijeten vonj po oreških. Z njim lahko oplemenitimo že končane jedi ali pa ga uporabimo kot sestavino za pripravo raznih hladnih jedi: solat, prelivov, smoothijev, hladnih omak, namazov in tudi kot dodatek pri pripravi sladic.
Med recepti poiščite tiste, ki vključujejo bio konopljino olje Vila Natura: