Loading..

Kiš ali v izvirniku quiche je slana pita iz krhkega testa in kremastega nadeva. Jed izvira iz Francije in je odlična za lahkotno kosilo ali večerjo, enkratna pa je tudi ob posebnih priložnostih.
Nadev za kiš je lahko vedno drugačen, pomembno je le, da nadev ni premehak ali pretrd. Nekateri pripravljajo kiš izključno z zelenjavo, drugi dodajo slanino, pršut, klobase ali celo lososa. Kremasto strukturo kišu dajo različne vrste sira: feta, mozzarella, skuta, rikota, parmezan… Možnosti je zares ogromno.
Ker pazimo na to, da so naši recepti čim bolj zdravi, smo v pripravo krhkega testa vključili eno naših najboljših ekoloških mok – moko iz pražita enozrnica.



Sestavine za krhko testo:

  • 300 g BIO moke iz enozrnice
  • 125 g masla
  • ščep soli
  • 2 jajci


  • Sestavine za nadev:

  • 500 g skute
  • 100 g feta sira
  • 100 ml mleka
  • 4 jajca
  • 200 g špinače
  • 1 velika čebula
  • 3 korenčki
  • 250 g šampinjonov
  • 60 g naribane mozzarelle
  • sol, poper po okusu
  • česen v prahu
  • bazilika
  • svež drobnjak,
  • olivno olje


  • Priprava krhkega testa:

    1. V veliko posodo presejemo moko in na kocke narezano maslo. Z rokami dobro vgnetemo maslo v moko. Dodamo še sol in jajce ter vse sestavine dobro pregnetemo, da dobimo enotno zmes.
    2. Zmes oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v plastično folijo ter postavimo v hladilnik za 1 uro.
    3. Po eni uri vzamemo testo iz hladilnika in ga razvaljamo.
    4. Razvaljano testo postavimo v namaščen pekač za pite ali večji tortni pekač.
    5. Testo večkrat prebodemo, pokrijemo s peki papirjem ter obtežimo s fižolčki ali keramičnimi utežmi za peko pite. Robove testa obrežemo, da ne gledajo čez rob pekača.
    6. Testo za pito pečemo 10 minut v prej ogreti pečici na 180 stopinjah. To je nujno, ker samo testo rabi več časa za peko, kot nadev, poleg tega se nam testo ne bo zmočilo, ko bomo nanj dali nadev.
    7. Med peko pite pripravimo nadev.


    Priprava nadeva:

    1. V segreti ponvi na žlici olivnega olja prepražimo narezano čebulo, nariban korenček in narezane šampinjone. Solimo in popramo po okusu.
    2. V veliko skledo dodamo skuto, jajca, mleko in začimbe (doziramo po okusu) ter z električnim mešalnikom vse sestavine dobro premešamo.
    3. V skledo dodamo še nadrobljen feta sir, prej pripravljeno zelenjavo, svežo špinačo (dobro jo iztisnite vode, da nadev ne bo premehak) in vse skupaj na hitro premešamo. Po potrebi dosolimo.
    4. Pripravljeno zmes prelijemo čez prej pečeno testo, po vrhu posujemo z naribano mozzarello in vse skupaj postavimo v pečico še za 60 minut na 175 stopinj.
    5. Ko je pita pečena, jo pustimo počivati vsaj 10 minut, nato pa jo postrežemo še toplo skupaj z najljubšo sezonsko solato.

    Potem pa samo še uživamo. Dober tek!

    * * *
    Recept je pripravila @everyday_breakfast_club

    * * *

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Pridružite se naši BIO zgodbi in pridobite 10% popust
    Bodite prvi informirani o ekološkem kmetovanju, o zdravih receptih iz BIO izdelkov ter o naših akcijah in popustih.
    Checkboxes
    0
      0
      Vaša košarica
      Košarica je praznaNazaj v trgovino