Description
S posebnim mletjem pšenice dobimo pšenično polbelo moko, ki je po strukturi nekoliko finejša od polnozrnate, je pa še vedno rahle temne barve. Pšenična polbela moka se uporablja za peko kruha, domačega toasta ter raznega peciva in keksov. Moko lahko dodamo rženi polnozrnati moki za peko domačega črnega kruha.
Nekaj receptov s pšenično polbelo moko
- Bučkin kruh s polbelo moko
- Domači toast s tuna tartarjem
- Čokoladni priliznjenčki
- Korenčkova torta
- Preprosto čokoladno pecivo
Splošno o pšenici
Pšenica je nastala s križanjem več vrst žit in divje trave. Prvi gojeni vrsti sta bili enozrnica in dvozrnica na področju »rodovitnega polmeseca« pred več kot 10.000 leti pr.n.št. Navadna pšenica prihaja iz časov okrog 6.000 let pr.n.št. in se je kasneje širila v Severno Afriko in južno Sredozemlje. Dolga tisočletja je pridelava navadne pšenice zaostajala za pridelavo enozrnice, dvozrnice in ječmena. Uveljavila se je šele po 11. stoletju zaradi svoje donosnosti in priljubljenosti belega kruha. Pridelava navadne pšenice je danes razširjena po vsem svetu, kjer je le-to zaradi podnebja in rodovitnosti tal mogoče. Če spremljamo obdobje zrelosti od Avstralije do Bližnjega vzhoda, Evrope do Amerike, potem vidimo, da zaradi različnih letnih časov vedno nekje na svetu žanjejo pšenico.
Pšenica se poleg polbele moke melje tudi v druge tipe mok pšenično polnozrnato moko, pšenično belo moko in pšenično črno moko. Pri mletju pa dobimo tudi pšenični zdrob, ki je odličen za otroški gris ter pšenične otrobe.