Description
Prosena kaša ozirom oluščeno ekološko proso, je lepe rumene barve, prijetnega vonja in enostavna za pripravo. Pred kuhanjem prosene kaše ni potrebno namakati, saj se običajno skuha v 10-15 minutah. Pred uporabo jo je potrebno dobro sprati pod tekočo vodo in odcediti. Po kuhanju pa posodo pokriti in pustiti stati približno 15 minut.
Prosena kaša se odlično poda tako v slanih kot v sladkih jedeh. Z njo tako popestrimo poletne solate, jo uporabimo za zakuho, spečemo narastek z jabolki in lešniki ali jo vključimo v sadno sladico. Zelo priljubljena je tudi kot jutranja mlečna kaša s suhim sadjem, ki jo kuhamo v razmerju 1:3.
Čeprav proso v osnovi ne vsebuje glutena, pa v procesu predelave lahko pride do vsebnosti sledi glutena..
Nekaj receptov s proseno kašo
- Proseni narastek z lešniki in jabolki
- Malinovo pecivo s proseno kašo
- Proseni narastek s suhim sadjem
Splošno o prosu
Proso je eno izmed prvih žit, ki so ga v Evropi pridelovali za prehrano ljudi. Slovani so pripravljali jedi iz prosene kaše predvsem ob posebnih dogodkih kot sta svatba in krst, saj so bile jedi iz prosene kaše simbol obilne rodnosti. Kasneje proso v Evropi ni bilo ravno cenjena kultura – imenovali so ga tudi »kruh revežev« in tako se je pridelava prosa močno zmanjšala. A proso je z razvojem bio dinamičnega in ekološkega načina pridelave ponovno postalo cenjena poljščina, saj proso vsebuje veliko dragocenih in zdravju korstnih sestavin.
Uživa se tako neoluščeno proso, ki ga je pred uporabo potrebno zmleti.
Iz prosene kaše meljemo tudi proseno moko in proseni zdrob. Še posebej slednji je odličen za mlečni gris.