Description
Pirina polnozrnata moka je moka, ki jo dobimo z mletjem celega zrna pire. Moka je vsestransko uporabna, ima dobre hranilne vrednosti in jo lahko vključimo v skoraj vse vrste receptov. Tako je odlična za peko kruha, še posebej kruha z drožmi. Iz pirine polnozrnate moke pripravljamo bolj zdrave palačinke, piškote in tudi druge vrste peciva. Uporabljamo jo lahko samostojno ali kot dodatek kaki drugi moki. Čeprav pirina moka kot taka vsebuje gluten, pa jo nekateri, ki so le občutljivi na klasično pšenico, lahko uživajo.
Nekaj receptov s pirino polnozrnato moko
- Pirin kruh s semeni
- Beljakovnski cheesecake s pirino moko
- Šmorn iz polnozrnate moke
- Pirini čokoladni mufini
- Chai Latte pirini kolački
- Slastni Miklavževi parklji
- Božični kolač
Splošno o piri
Pira je prastara vrsta pšenice in jo uvrščamo med t.i. pražita. Najstarejše najdbe pire izvirajo iz Bližnjega vzhoda. V Evropo se je prenesla pred 3.000 pr.n.št., najprej na vzhod, nato še v nemško govoreče predele. Pridelava pire se je v 20. stoletju precej zmanjšala predvsem zaradi manjših pridelkov ter težje pridelave. Pira raste tako kot enozrnica v ovoju, ki sicer predstavlja naravni ščit pred zunanjimi vplivi, vendar je potrebno žito pred uporabo oluščiti. V sodobnejši prehrani je pira ponovno pridobila na veljavi, največ pire pa se pridela ekološko. Že Hildegard von Bingen je piro uvrščala med varovalna in dietna živila.
Pira je eno najbolj koristnih in uporabnih žit. Poleg tega, da se melje v polnozrnato moko, piro meljemo tudi v druge tipe mok pirino polbelo moko in pirino belo moko.
Pri mletju dobimo tudi pirin zdrob in pirine otrobe, Piro tudi kosmičimo v pirine kosmiče. Oluščena in rahlo obrušena pira – pirina kaša – pa je odlična kot priloga.






















