Description
Koruzna moka je prijetnega vonja in lepe rumene barve. Običajno jo kombiniramo s kako drugo moko npr: pirino belo, pirino polbelo, pšenično belo ali pšenično polbelo moko. Odlična je za peko kruha, pripravo palačink, koruzne zlevanke ali drugega peciva.
Navodila za pripravo koruznega kruha: pred pripravo testa je potrebno koruzno moko najprej popariti s 1/3 tekočine, nato ohladiti in šele nato zamesiti z dodatkom druge moke in preostalo tekočino.
Čeprav koruza v osnovi ne vsebuje glutena, pa v procesu predelave in mletja lahko pride do vsebnosti sledi glutena.
Nekaj receptov s koruzno moko
- Koruzni kruh z drožmi
- Koruzna zlevanka
- Koruzne tortilje
- Pizza kruhki s koruzno moko
- Burger koruzne bombetke
- Domači koruzni kruh
Splošno o koruzi
Dom tega najbolj razširjenega žita na svetu leži v deželi Majev in Aztekov. Arheologi so v Mehiki našli sledi rastline, zelo podobne današnji koruzi, ki segajo v leto 3.000 pr.n.št. Koruza je v Evropo prišla šele okoli leta 1520 kot kulinarični spominek španskih osvajalcev. Šele veliko kasneje je postala pomemben del v pridelavi in prehrani Evropejcev. Z dobrim razlogom je koruza stoletja veljala za pomembno živilo po vsem svetu, saj gre za izjemno živilo. Koruzno zrno se po obliki in barvi precej razlikuje od ostalih žit. Koruza kot taka se razlikuje tudi po zgradbi zrna: naša koruza je koruza trdinka, ki je najboljša za mletje v moko in koruzni zdrob.

























