Description
Zaradi svoje strukture in barve je pšenična durum moka zelo zanimiva moka za uporabo. Meljemo jo iz ekološke durum pšenice, ki velja za najboljšo pšenico. Dobro se obnese za peko kruha, pripravo palačink ali kot dodatek drugim mokam pri peki raznega peciva. Odlična je tudi za pripravo svaljkov ali kot dodatek krompirjevemu testu. Za pripravo domačih testenin je potrebno obvezno uporabiti durum moko.
Nekaj receptov z durum moko
- Palačinke z durum moko
- Durum kruh s semeni
- Žličniki za obaro
- Fit browniji z durum moko
- Domači dödoli z durum moko
- Svaljki
- Torta brez sladkorja z durum moko
- Durum kruh z ovsenimi kosmiči
- Domači ravioli z durum moke
Splošno o durum pšenici
Trda pšenica, durum pšenica ali samo durum – je več imen, s katerimi imenujemo to vrsto pšenice. Durum pšenica naj bi se razvila iz dvozrnice. Je žito, ki ima rado toploto, a ne potrebuje veliko vlage, zato dobro uspeva tudi na Bližnjem vzhodu ter v Sredozemlju. V Evropi so med največjimi pridelovalkami durum pšenice Italija, Francija in Španija, goji pa se tudi v Avstriji in Nemčiji. Durum pšenica je rumenkaste barve in ima odlične kuharske karakteristike. Durum pšenica se poleg moke melje tudi v zdrob, ki je glavna sestavina vseh odličnih testenin. Naše durum testenine so: durum peresniki, durum polžki in durum šageti.




























