Loading..

Nič ni boljšega kot sveži kruh iz domače pečice. Če pa ga spečemo v litoželezni posodi, bo še toliko boljši, saj ustvari odlično hrustljavo skorjo in mehko puhasto sredico. Tokrat smo za pripravo kruha izbrali poleg običajne še moko iz durum pšenice, ki smo jo obogatili s semeni. Testo je pripravljeno brez gnetenja, le s prepogibanjem. Med pripravo bo testo lepljivo, a naj vas to ne premami, da bi dodajali preveč moke.






Sestavine za en hlebec:








Priprava:

V veliki posodi zmešajte toplo vodo, sladkor in kvas. Pustite 10 minut, da se kvas aktivira. Dodajte obe moki, semena ter sol. Vse skupaj z leseno kuhalnico dobro premešajte. Zmes bo lepljiva. Ko s kuhalnico več ne boste mogli mešati, postopek nadaljujte z rokami. Mešajte, ne gnetite – samo toliko, da se vse sestavine povežejo v kepo.

Posodo popolnoma prekrijte s folijo za živila. Pustite vzhajati vsaj 1 uro oz. tako dolgo, da dvakrat naraste. Testo nato prestavite na rahlo pomokano površino. Po vrhu posujte malo moke in začnite testo "foldati" oz. "prepogibati": zmes primete na robu ene strani, jo počasi dvignete v zrak, da se malo raztegne (ne sme pa se trgati) in jo prepognite čez sebe. Nato ta postopek nadaljujete še na preostalih treh straneh. Vse skupaj ponovite še enkrat. Testo nato prestavite v pomokano pleteno košarico za vzhajanje kruha (če te nimate izberite katerokoli drugo običajno posodo primerne velikosti) in na rahlo pokrijte s folijo za živila.

V pečico vstavite litoželezno posodo, skupaj s pokrovom in jo segrevajte do 230 ˚C. Ko se pečica segreje, naj se posoda ogreva še nadaljnjih 10 minut. Kruh malo pred peko prestavite na peki papir. V kolikor želite, ga lahko na tej točki oblikujete v poljubno obliko. Po želji ga lahko po vrhu tudi zarežete. Testo skupaj s peki papirjem previdno vstavite v segreto posodo, pokrijte s pokrovom in pecite 30 minut. Pečice vmes ne odpirajte. Nato odstranite pokrov in kruh pecite še nadaljnjih 15 minut.
Kruh previdno vzemite iz pečice in ga ohladite na rešetki vsaj 30 minut.



Dober tek!

* * *
Ta čudoviti kruh s semeni je za nas pripravila @ninazorcic

* * *

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pridružite se naši BIO zgodbi in pridobite 10% popust
Bodite prvi informirani o ekološkem kmetovanju, o zdravih receptih iz BIO izdelkov ter o naših akcijah in popustih.
Checkboxes
0
    0
    Vaša košarica
    Košarica je praznaNazaj v trgovino