KošaricaArtiklov0

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Segedi golaž z ajdovimi žganci

Mi smo ljubitelji jedi na žlico. Te nam še najbolj teknejo v hladnih zimskih dneh.
Če je v jedi kislo zelje, pa še toliko bolje. Za pripravo segedin golaža je ravno kislo zelje tisto ključno.



Sestavine za žgance:

  • 200 g BIO ajdove moke
  • 6 dl vode
  • ščepec sol


  • Sestavine za golaž (za 5 oseb):

  • 500 g kislega zelja
  • 600 g svinjine
  • 3 čebule
  • 2 žlici rdeče sladke paprike v prahu
  • 3 žlice paradižnikove omake
  • 3 lovorovi listi
  • 4 stroki česna
  • začimbe (sol, poper, muškatni orešček, 1 žlička posušena bazilika, mleta kumina)
  • ½ l jušne osnove





Priprava žgancev:

Zavremo vodo s soljo. V krop vsipamo moko in pustimo, da voda moko prekrije. Temperaturo znižamo in pustimo, da blago vre približno 20 minut. Nič ne mešamo. Nato žgance s kuhalnico močno premešamo in pustimo, da se kuhajo še kakih 15 minut. Z žlico naredimo po želji velike svaljke.

Priprava golaža:

Kislo zelje skuhamo posebej s celo čebulo, 2 strokoma česna, celim poprom, lovorovim listom in brinovimi jagodami. Ko je zelje kuhano, ga odcedimo. Nekaj vode od zelja prihranimo, odstranimo pa lovorov list in brinove jagode. Meso narežemo na večje kocke. Čebulo drobno sesekljamo. Na vročem olju zarumenimo čebulo, dodamo meso, ga posolimo, popopramo, potresemo s papriko v prahu in dobro prepražimo. Dodamo lovorjev list, stisnjena 2 stroka česna, baziliko in naribani muškatni orešček (lahko je tudi v prahu). Premešamo. Dodamo še mleto kumino in paradižnikovo omako. Premešamo in zalijemo z juho. Kuhamo, dokler se meso ne zmehča. Mesu nato dodamo kuhano kislo zelje in dobro premešamo. Dolijemo nekaj vode, v kateri se je kuhalo zelje. To naredimo po okusu. Če nam prija bolj kislo, damo te vode več. Kuhamo vse skupaj še 20 minut, da se sestavine dobro prepojijo. Postrežemo z žganci. Po želji dodamo žlico kisle smetane.

Dodaj odgovor