Focaccia oz. italijanski ploščati kruh je klasika italijanske kuhinje. Testo je podobno pizzi s tem, da se pri focacci uporablja več olivnega olja. Focaccia tako kot pizza prihaja v različnih verzijah, z različnimi dodatki. To je eden izmed naših številnih receptov za focaccia.
- Sestavine za testo:
- 180 g BIO pšenične bele moke
- 45g BIO pirine polbele moke
- ¾ čajne žličke suhega kvasa
- 1 čajna žlička soli
- 225 g vode
- 3 jedilne žlice olivnega olja
- Sestavine dodatki:
- rožmarin
- parmezan
- sezam
- BIO bučna semena, BIO sončnična semena
Priprava:
V večji stekleni posodi s kuhalnico ali lopatko zmešajte obe moki, vodo, kvas in sol. Zmes bo zelo mokra, pomembno je, da se vse sestavine premešajo in povežejo v enotno zmes. Posodo tesno ovijte s folijo za živila in pustite vzhajati 10-12 ur.
Ko je testo vzhajano in ima mehurčke, odvijte folijo in notranji rob posode rahlo naoljite z olivnim oljem (približno 1-2 jedilni žlici). Nežno postrgajte testo z robov, nato pa pojdite z roko pod testo in ga ob strani dvignite ter raztegnite in spustite proti sredini – iz strani ga raztegnete navznoter.
To storite nežno, da se testo ne pretrga in tolikokrat, da ponovite okoli celega testa. Testo je vlažno in mehurčkasto, zato se takoj nazaj razleze in s tem ni nič narobe.
Pekač premera 20 cm dobro premažite z maslom po celotni površini (ali obložite s papirjem za peko) in prelijte z jedilno žlico olivnega olja. Olje po posodi razmažite, pripravljeno testo pa samo "prelijte" iz posode v pekač. Ni potrebe po tem, da testo razporedite po pekaču, saj se bo samo razlezlo po pekaču med naslednjim vzhajanjem. Pekač prekrijte s folijo za živila in pustite vzhajati 2 do 4 ure oz. toliko časa, da testo naraste še dvakrat toliko.
Segrejte pečico na 220°C. Dobro si naoljite roke, da se vam testo ne bo lepilo na prste in trgalo ter z rokami po celotni površini testa nežno naredite luknje – pritisnite v testo, da ustvarite mehurje. Testo obložite z zelenjavo oz. dodatki po izbiri – npr. rožmarin, parmezan in sezamova semena. Pecite 25 minut oz. tako dolgo, da se skorja obarva zlato rjavo. Na pečeno focaccio dodajte še bučna in sončnična semena. Pustite v pekaču, dokler se popolnoma ne ohladi, nato postrezite.
To slastno focaccio je za nas pripravila @ninazorcic