Ajda je bogat vir najrazličnejših hranil in naj bi bila koristna pri mnogo zdravstvenih težavah kot so diabetes, prebavne težave, utrujenost, astma… Vsebuje kakovostne in lahko prebavljive beljakovine in na splošno krepi imunski sistem. Ajdova moka je odlična za žgance, krapec, štruklje, palačinke… in slasten ajdov kruh.
Sestavine:
- 200 g BIO ajdove moke
- 300g BIO pirine polbele fine moke
- 50g BIO sončničnih semen
- 15g soli
- vrečka suhega kvasa ali pol kocke svežega kvasa
- 300ml vode
- žlica poljubnega olja, mi smo dodali BIO bučno olje za okus
Čas priprave: 45min
Priprava:
Ajdovo moko poparite s 100 ml vrele vode. Dobro premešajte in pustite, da se ohladi. Dodajte pirino polbelo fino moko (lahko uporabite tudi belo pirino moko ali pšenično). Naredite jamico za kvas, žličko sladkorja ter 50 ml mlačne vode in pustite pokrito 15 minut. Dodate sol, olje in sončnična semena (lahko jih prej popražite) ter ob gnetenju počasi dolivajte preostalih 150 ml mlačne vode. Hlebec dajte na toplo za eno uro. Ko je narasel za vsaj eno velikost, je pripravljen zapeko. Zgornjo površino premažite z mlačno vodo, da se pri peki naredi lepa skorja. V ogreti pečici na 220˚C pecite 10 minut, nato temperaturo zmanjšajte na 180˚C in pecite še 30 minut.
Namig: Da je kruh pečen, mora dno zadoneti, ko po njem potrkate.
Dober tek!